40

PvdD spreekt schande van bontdragers binnen Justitie

Overheidsfunctionarissen worden bij wet verplicht kostuums van bont te dragen ... Ook vindt de PvdD dat de koningin op 30 april haar hermelijnen bonten koningsmantel thuis moet laten

De PvdD deed een opmerkelijke vondst toen zij de wettelijke kledingvoorschriften van rechterlijke ambtenaren inzag. Die voorschriften verplichten bijvoorbeeld de president en de procureur-generaal van de Hoge Raad een kostuum te dragen waarin bont zit verwerkt. Ook wil fractievoorzitter Marianne Thieme dat koningin Beatrix haar hermelijnen bonten koningsmantel op 30 april thuis laat.

In de kledingvoorschriften voor rechterlijke ambtenaren staat voor sommige functies een aanbeveling voor het dragen van hermelijnen bont, maar in sommige gevallen wordt het ook verplicht. De PvdD vindt die regel niet passen in de geest van de nieuwe wet die het fokken van pelsdieren voor bont heeft verboden. Bovendien behoren hermelijnen tot beschermde diersoorten. Thieme doet via een brief de oproep de besluiten zo snel mogelijk aan te passen.

Ook stelt ze in deze brief vragen over de cape van koningin Beatrix. Uit onderzoek van Dieuwke Grijpma zou blijken dat deze mantel is gemaakt van hermelijnen bont. Op 30 april zal Beatrix haar koningsmantel overdragen aan Willem-Alexander die er mee op de foto gaat voor het staatsieportret. Die foto komt vervolgens te hangen in allerlei openbare gebouwen zoals rechtszalen, provincie- en gemeentehuizen.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)