107

‘PVV eiste einde belastingvoordeel groen beleggen’

PVV: Belastingen zijn bedoeld om overheidsuitgaven mee te financieren en niet om de samenleving een gewenste kant op te sturen

Het belastingvoordeel op groene beleggingen is door het kabinet niet afgeschaft om te bezuinigen, maar vanwege ideologische bezwaren van de PVV. Dat zegt bestuursvoorzitter Peter Blom van de Triodos Bank in een interview met Trouw.

In het gedoogakkoord staat het halveren van de stimulans voor groene investeringen als een bezuiniging van 120 miljoen euro, maar daar klopt niets van, zegt Blom:

Het is gewoon aangetoond in onderzoeken dat de regeling de overheid niets kost. Het genereert zoveel economische activiteit dat alles wat je aan belastingvoordeel uitgeeft, via de winstbelasting op bedrijven weer terugkomt. Dat wordt door CDA en VVD ook niet bestreden. Er is mij meerdere keren bevestigd dat de enige reden voor het schrappen was omdat de PVV er om ideologische redenen vanaf wilde.

Blom ziet de in het schrappen van de fiscale regeling een bewijs voor het ontbreken van een regeringsbeleid omtrent duurzaamheid:

“De potentie is er en het kost de overheid niets. Dat wordt dan gesloopt vanwege ideologische redenen: alles wat milieu is is links, en dus niet goed. Dat is ‘rechts-links’- denken uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Ik vind dat het meest trieste dat je kan doen.

Bovendien gaat het Nederland uiteindelijk economisch opbreken, denkt Blom: 

“Nu hebben wij spijt dat we geen echt goede windmolenindustrie hebben, en andere landen wel. Dat komt doordat wij tien jaar geleden niet meegingen in de industriële omvorming. Het mocht allemaal niets kosten. Dat dreigt ons nu weer te gaan gebeuren: we doen te weinig, te laat, en dan werkt het dus niet. Daartegen kom ik in opstand.

Roland van Vliet, fiscaal woordvoerder van de PVV-fractie noemt de lezing van Blom ‘kolder’. Volgens Van Vliet vindt de PVV dat belastingen bedoeld zijn om overheidsuitgaven mee te financieren en niet om de samenleving een gewenste kant op te sturen. Aan een bank als Triodos heeft hij verder niet zo’n boodschap, stelt hij in Trouw. 

Trouw: ‘PVV eiste einde fiscaal voordeel groen beleggen’

Foto: Maarten Klunder

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (107)