Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'PVV is een gevangenis'

  •  
26-04-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
pvv_300_03.jpg
PVV gebruikt wurgcontracten, betaalt pensioenpremie niet ... Boete van 25.000 euro voor klokkenluiders ... Partijmedewerker: "Je bent in feite een lijfeigene"
De naam PVV staat voor Partij voor de Vrijheid maar daar is intern niets van te merken. In De Volkskrant klagen medewerkers over slechte en oneerlijke betaling en het verbod om ook maar iets te vertellen tegen zowel de buitenwereld als onderling. Op overtreding van de totale zwijgplicht staat een boete van 25.000 euro.
Die boete, die geldt per overtreding, is vastgelegd in het arbeidscontract van de PVV dat de Volkskrant in handen kreeg. Medewerkers mogen op geen enkele wijze enige mededeling doen over aangelegenheden van de ‘Stichting Ondersteuning Tweede Kamerfractie Partij voor de Vrijheid’ waarbij ze in dienst zijn: “daarbij ingebegrepen andere personeelsleden van de Stichting”. De medewerkers mogen daardoor ook met elkaar niet praten over arbeidsomstandigheden. 
De extreem hoge boete moet voorkomen dat misstanden in de partij aan het licht komen. Dat lukt aardig want nu pas wordt duidelijk dat de PVV jarenlang geen pensioenpremies afdroeg voor de medewerkers. Zo’n veertig (ex-)medewerkers hebben daardoor een pensioengat opgelopen tot wel 6 jaar. Ondertussen roept de PVV in het partijprogramma: ‘De Partij voor de Vrijheid vecht voor de pensioenen’. Daarnaast blijkt dat de beloningsverschillen tussen mensen die vergelijkbaar werk verrichten opvallend groot zijn. Ook daar mogen de medewerkers niet met elkaar of de buitenwereld over praten.
Inteelt De Volkskrant schrijft dat door de slechte arbeidsomstandigheden de partij amper nieuwe medewerkers weet aan te trekken die over voldoende kwaliteiten beschikken. Een oud-medewerker spreekt over ‘inteelt’ omdat steeds dezelfde mensen worden benoemd en er meer en meer dubbelfuncties worden vervuld. Zes medewerkers van de fractie hebben inmiddels ook een baan als gekozen politicus.
7026048141_6a4edd78c0_m
De leegloop bij de partij is weliswaar in de media gekomen naar aanleiding van de omstreden ‘minder minder’ uitspraken van Wilders maar ingewijden zeggen dat het personeelsprobleem al veel langer speelt.  Sympathisanten waarschuwen elkaar voor de ‘cultuur van repressie en paranoia’ bij de fractie op het Binnenhof. De PVV-leider vertrouwt buiten enkele getrouwen helemaal niemand.
Voor Wilders was het gebrek aan mensen zelfs reden om aanvankelijk af te zien van deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen. De nummer 2 op de lijst stelde voor de eerste peilingen af te wachten. Toen die winst lieten zien, besloot Wilders alsnog mee te doen. Een paar dagen na de verkiezingen splitste het eerste raadslid, Chris van der Helm, zich van de partij af.
Neonazi’s en cowboys Het grote probleem voor Wilders komt volgend jaar als er Provinciale Statenverkiezingen zijn. De PVV moet dan in de provincies voldoende kandidaten hebben omdat de Statenleden de Eerste Kamer kiezen. Een PVV’er die bij de vorige Statenverkiezingen was betrokken bij het selecteren van de kandidaten stelt dat het nog moeilijker wordt dan de vorige keer: “Tenzij je neonazi’s en cowboys wilt.”
Binnen de partij groeit de argwaan nu de boel uit elkaar begint te vallen. Dat verslechtert de sfeer nog meer. Een beleidsmedewerker zegt tegen de krant: “Bij Geert zit iedereen een beetje in de gevangenis. Iedereen breekt zich het hoofd over de vraag: ‘Hoe kom ik hier uit’. Terwijl voor Wilders maar één ding telt: hoe blijf ik hier in.” Een voormalig PVV-Kamerlid meldt dat Wilders heeft gezegd dat hij de rest van zijn leven in de Tweede Kamer wil blijven.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.