40

PVV-Kamerlid stapt op na uitspraken Wilders

VIDEO 'Dit was de druppel' ... Roland van Vliet kapt ermee: 'Het voelt als een bevrijding' ... Van Vliet blijft in de Kamer ... Rutte reageert zoals we van hem gewend zijn: lauw

Roland van Vliet, PVV-Kamerlid, stapt uit de fractie van de PVV. Dat meldt RTL Nieuws. Van Vliet stapt op uit protest tegen de uitspraken van Wilders over Marokkanen. Tegen RTL zou het, inmiddels oud-Kamerlid hebben gezegd: “Het voelt als een bevrijding.”


Van Vliet:

Ik moest voor mezelf iets goedpraten. Dat kan ik niet. Er zijn zoveel Marokkanen die het goed doen in Nederland […] Eerst ging het over islamitische uitwassen, toen ging het over criminelen en nu gaat het over de hele groep. Het is een glijdende schaal. Dit is de druppel die de emmer doet overlopen. Per direct stap ik uit de fractie.

“Meer mensen zullen ongetwijfeld zo denken. Niet iedereen reageert juichend op wat nu in de PVV is gebeurd”, zegt het Kamerlid. Eerder werd al bekend dat de PVV zo goed als op imploderen staat. Volgens van Vliet is de fractie is ‘weinig saamhorigheidsgevoel’.  

Van Vliet blijft in de Tweede Kamer en gaat als onafhankelijk Kamerlid verder. Van Vliet is het zevende Kamerlid dat sinds 2010 opstapt. 

Van Vliet heeft zelf in het verleden overigens ook met uitspraken tot commotie geleid. Zo deed hij veel stof opwaaien nadat asielzoekers hadden aangegeven niet in een cellencomplex te willen verblijven. Van Vliet twitterde dat ze dan maar ‘eruit gestampt’ moesten worden. Hij nam zijn woorden gauw terug en bood zijn excuses aan. “Uiteraard doe ik geen oproep tot geweld, excuses voor grof taalgebruik maar iedereen uit frustraties wel eens op emotionele wijze”, twitterde hij.

De uitspraken van Geert Wilders woensdagavond domineren donderdag het medialandschap. In Rusland heeft het Lagerhuis inmiddels de annexatie van de Krim goedgekeurd terwijl in Nederland de vergelijking Wilders – Hitler toch niet zo heel vreemd meer lijkt. Oude tijden lijken te herleven. En dat is eng.

Woensdagavond waren diverse media nog terughoudend in de berichtgeving. Wilders had zijn publiek weliswaar gezamenlijk laten scanderen dat ze minder Marokkanen willen, verder dan feitelijke berichtgeving van de gebeurtenis kwam men niet.

In het buitenland pikten media de opmerkingen van Wilders wel direct op. Woensdagavond bracht AP het nieuws onder de aandacht. Ook grote Amerikaanse kranten zoals The Washington Post deden dat direct en onomwonden: Nederlandse politicus Wilders leidt anti-Marokkanen spreekkoor. De Spaanse krant El País beschrijft Wilders nog treffender: als xenofoob en anti-islamitisch. In Duitsland wordt de toespraak van de PVV-leider vergeleken met een toespraak van Joseph Goebbels, de minister van Propaganda in nazi-Duitsland, waarin de Duitse minister vroeg: “Wollt Ihr den totalen Krieg?” De Arabische nieuwszender Al jazeera brengt niet alleen de toespraak onder de aandacht, maar ook de actie van Nederlandse Marokkanen waarbij ze een selfie op social media plaatsen van hun Nederlands paspoort, met de hashtag #bornhere.

Vice-premier Lodewijk Asscher zegt in een reactie ‘met walging’ te hebben gekeken naar de beelden van Wilders. “Dit soort uitingen zijn gif voor de samenleving”, aldus Asscher. Ook een aantal andere politici neemt scherp afstand van de uitlatingen van Wilders. Zo zei SP-leider Emile Roemer:

“Hij gaat elke keer een stap verder. Nu gaat het niet meer om mensen die overlast veroorzaken, maar nu is het gewoon een hele groep.”

D66-voorman Pechtold: “Er is weer een grens overschreden.”

En CU-fractievoorzitter Slob: “echt alle fatsoensgrenzen voorbij.”

Premier Rutte, de minister-president van alle Nederlanders, is niet van plan afstand te nemen van de uitspraken van Wilders. Verder dan een ‘vieze smaak in de mond’ komt de premier niet. Ook weigert hij pertinent samenwerking met een partij die hele bevolkingsgroepen uitsluit, uit te sluiten. Wanneer hem om een reactie wordt gevraagd zegt de premier:

En het is ook een feit dat, daar vraag ik altijd aandacht voor dat, helaas, sommige bevolkingsgroepen het een gegeven is dat zij voorkomen in de verkeerde lijstjes. (…) Ik ga niet een oordeel geven in welke mate Geert Wilders verder of minder ver gaat. Ik stel vast dat wat die vanavond gezegd heeft mij een vieze smaak in de mond geeft. Ik wil zeggen tegen al die mensen in het land die een positieve bijdrage willen leveren en dan interesseert het mij hele niets waar ze vandaan komen, het interesseert echt niets wat hun afkomst is. Het gaat mij alleen om hun toekomst. Het gaat niet om de groep. Het gaat om je gedrag en niet om je geloof, maar de bijdrage die je aan dit land levert. En de mensen die dat doen kunnen altijd op mij rekenen. En de mensen die dat niet doen. Of ze nou Nederlands zijn sinds 500 jaar of hier twee drie generaties geleden gekomen zijn, die dat niet doen hebben een probleem met me. Zo simpel moet het zijn.

De hoofdredactie van RTL Nieuws neemt ‘voor het eerst in 25 jaar’ in een open brief stelling tegen Geert Wilders. “Geert, verras ons: schaam je, en schaam je diep”, schrijft adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein. Zelfs de normaal zo PVV-gezinde Telegraaf is niet te spreken over de uitspraken. In het hoofdredactioneel commentaar schrijft de krant:

Wat PVV-leider Wilders op de verkiezingsavond liet zien, heeft niets te maken met het bedrijven van normale politiek. Het heeft niets te maken met fatsoen en respect. Het was een poging om de eigen achterban te mennen ten koste van een complete groep allochtone Nederlanders. Het zette daarmee alle Marokkanen in ons land buitenspel. Daarmee overschrijdt de PVV-leider niet alleen zijn eigen grenzen, maar is zijn actie ook volledig in strijd met wat hij al jarenlang beoogt en bepleit.

Ook bij BNR en NRC haastten ze zich de uitspraken te veroordelen. BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich schrijft:

Hij weet precies waar hij mee bezig is. Natuurlijk wil hij verontwaardigde reacties, natuurlijk wil hij een proces. En Wilders hoopt dat het dit keer wél tot een veroordeling komt. Dat wordt een geldboete. Die gaat Geert niet betalen. Nee, dan liever een paar dagen de cel. Zie daar het campagnebeeld van de PVV: De leider van het vrije woord wordt in het gevang gegooid. Het martelaarschap, zoals we dat kennen van extremistische moslims.

Het commentaar van NRC is wat milder:

Een smet op deze verkiezingen is het gedrag van PVV-leider Wilders. Met het mobiliseren van een zaal voor ‘minder Marokkanen’ , roept hij een sfeer op van deportatie: „Dan gaan we dat regelen.” Andere partijen, maar ook andere PVV’ers, moeten onder ogen zien met wat voor verwerpelijke, haat en verdeeldheid zaaiende praktijken ze zich inlaten.

Rapper Ali B. reageert zoals we dat van hem gewend zijn: met humor. Hij heeft speciaal voor Wilders de Nederlandse vlag opgeblazen. Op zijn Facebookpagina staat de foto met de begeleidende tekst:

Ik ben een hele boze marokkaanse terrorist en ik heb de Nederlandse vlag opgeblazen! Kusje voor jou Geert wilders, ouw bleek knuffelracistje van me.

Het Samenwerkings verband van Marokkaanse Nederlanders gaat aangifte doen tegen de PVV voorman en roept iedereen die zich gekwetst voelt door Wilders op hetzelfde te doen. De secretaris Aissa Zazen noemde de uitspraak van Wilders donderdag op NOS Radio 1 onacceptabel:

Hij roept duidelijk op tot racisme. Hij is bezig met haat zaaien. Wilders zegt tegen een hele groep dat die ongewenst is. De weg naar openlijk racisme is nu vrij.

De Facebookpagina ‘Ik doe aangifte tegen Wilders’ heeft inmiddels bijna 50.000 likes. De aangiftes stromen binnen, het Openbaar Ministerie zal donderdag nog bekend maken hoeveel aangiftes er precies binnen zijn gekomen.

Advocaat Göran Sluiter denkt dat de aangiftes tegen Geert Wilders deze keer een grote kans van slagen hebben. Eerder ontliep Wilders de dans, omdat hij zijn uitlatingen niet richtte op een groep mensen, maar op een geloof. “Nu heeft hij dat wel gedaan. Daarom is de kans op vervolging en een veroordeling in dit geval kansrijk”, aldus Sluiter.

Zelf is de PVV-leider niet onder de indruk van alle ophef. Hij zegt maar weinig te snappen van alle commotie. Hij benadrukt bovendien dat hij al jaren discrimineert:  “Ik heb geroepen wat ik al jaren roep. Ik ga me nergens voor excuseren”, aldus Wilders.

Joop-opiniemaker Abdelkarim El-Fassi illustreert middels een tweet dat hoewel Wilders misschien denkt dat hij exact hetzelfde zegt als hij al jaren doet, het in feite zeker niet het geval is. De reacties op de uitspraken van Wilders zijn deze keer nog emotioneler dan eerder ooit het geval is geweest. 

In zowel Den Haag als in Almere levert de PVV overigens in aan zetels. In Den Haag zakt de PVV van 33.079 naar 26.774 stemmen (19%), in Almere van 17.450 naar 14.546 (16,6%). Laten we dat dan maar als een geruststelling zien. 

Geef een reactie

Laatste reacties (40)