Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'PVV-kandidaat betrokken bij aanvallers vluchtelingen Woerden'

  •  
16-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
pvv_d_300_01.jpg
Jochem D. 'adviseerde' volgens eigen zeggen van geweld verdachte groepering 
De 19-jarige Jochem D, dit jaar kandidaat voor de PVV bij de Provinciale Staten verkiezingen, is volgens het AD betrokken bij de groep die vrijdag een aanval opende op een vluchtelingenopvang in Woerden. Hij behoort niet tot de elf arrestanten maar maakt deel uit van de kleine actiegroep van waaruit de aanval vermoedelijk is georganiseerd. De twintig mannen bestookten de vluchtelingen, waaronder vrouwen en kinderen, met onder meer vuurwerkbommen.
Uit berichtgeving in het AD valt op te maken dat een deel van de in Woerden gearresteerde verdachten behoort tot de kringen rond een actiegroep tegen vluchtelingen uit het nabijgelegen plaatsje Montfoort. De fanatieke groep, die hooguit dertig aanhangers zou tellen en bestaat uit jonge mannen, hing eerder spandoeken boven de A27 op met teksten als ‘Eigen volk eerst’ voorzien van gebalde vuist. In de media trad de afgelopen dagen ene Pieter Jan Verkerk, een gefingeerde naam, naar buiten. In de Volkskrant presenteerde hij zich als een van de initiatiefnemers van de actiegroep. Hij distantieerde zich daarbij weliswaar formeel van het geweld maar volgens het AD  zijn minstens drie van de elf arrestanten afkomstig uit kringen rond de actiegroep. De krant stelt dat Pieter Jan Verkerk in werkelijkheid Jochem D. heet. Hij is actief voor de PVV en stond op de kandidatenlijst voor de Provinciale Verkiezingen. D. ontkent dat hij lid is van de actiegroep. ‘Ik adviseer ze alleen.’
PVV-lid Geert Wilders stelde zaterdag dat de daders hard aangepakt moeten worden. Wilders zegt tegen geweld te zijn maar zijn oproepen tot ‘verzet’ en het demoniseren van vluchtelingen leiden steeds vaker tot geweldsuitbarstingen, donderdag kwam het tot geweld in Rotterdam en Steenbergen. In het verleden heeft de PVV overigens voorgesteld om relschoppers ‘door de knieën te schieten’. Of de partij dat ook wil bij gewelddadige protesten tegen vluchtelingen is niet bekend.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.