Laatste update 16:09
79

PVV steeds openlijker racistisch?

PVV-Kamerlid Harm Beertema sprak op Twitter over ‘de omvolking van Rotterdam’. Hij deed dat als reactie op een tweet van extreem-rechtse activist die stelde dat een groot deel van de jongeren in Rotterdam een migratie-achtergrond heeft. Nieuwe Revu-columnist Leon Verdonschot ging op zoek naar waar dat merkwaardige woord ‘omvolking’ vandaan komt.

‘Omvolking’, wat is dat? Op zoek naar de oorsprong van dat woord kwam ik onmiddellijk terecht in een modderbruin universum. (…) Nergens anders bestaat die term ‘omvolking’, in geen enkel wetenschappelijk onderzoek wordt hij gebruikt. Het is een term die alleen maar wordt gebruikt door racisten, en die ook geen enkele officiële definitie kent, alleen de betekenis die de mensen die hem gebruiken duidelijk ook bedoelen. Namelijk dat de Nederlandse bevolking verdwijnt, en wordt vervangen door een ander volk, met een andere kleur en achtergrond, dus per definitie geen onderdeel van het Nederlandse volk.

De tweet van Beertema is in strijd met bezweringen van Wilders dat zijn politici niet racistisch zijn. Net zoals er twijfels zijn rond zijn verzekering dat hij niets tegen moslims heeft maar alleen tegen de islam. Veel van zijn woede- en haatbuien hebben immers louter betrekking op moslims.

Wilders werd in december 2016 door de rechter veroordeeld wegens het aanzetten tot discriminatie. Zijn strafblad, noch de aard van het misdrijf, speelde in de maanden daarna enige rol bij de verkiezingen of berichtgeving. Op zo’n fluwelen behandeling kunnen andere veroordeelde politici niet rekenen.

Ook op de tweet van Beertema volgden geen reacties.

Lees hier de column

Geef een reactie

Laatste reacties (79)