67

PVV valt door de mand bij Pauw

Woordvoerder financiële zaken bij de PVV weet geen uitweg in interview over ABN debat in Pauw en geeft het gesprek bizarre wending 

Bij Pauw werd donderdagavond gediscussieerd over het debat over ABN en de loonsverhoging van de top van die bank.


Aan tafel zaten Ferry Mingelen, Eric Smit en PVV-woordvoerder van financiën Teun van Dijck. Met elkaar keken ze terug op het debat.

Dijsselbloem had de loonsverhoging toegestaan omdat er in 2012 een wet was aangenomen die dat toestond. Die wet was toen niet weggestemd. ‘Dat is dus wel een legaal standpunt’, zei Ferry Mingelen over die beslissing van Dijsselbloem. Maar daar was Teun van Dijck het niet mee eens. Die vond dat Dijsselbloem zich niet aan die wet had hoeven houden en de loonsverhoging tegen had moeten houden.

Op een gegeven moment wijst Ferry Mingelen Van Dijck erop dat de PVV in 2012 tegen deze wet stemde die de loonsverhoging onmogelijk moest maken. En dan gebeurt er iets raars: iedereen aan tafel weet dat de PVV tegen die wet stemde en daarmee dus de weg naar de loonsverhoging openliet, maar Teun van Dijck reageert heel anders dan je zou verwachten.

Op een gegeven moment zegt Ferry Mingelen:

U heeft het recht om van mening te veranderen, maar toen had u de kans om deze ellende te voorkomen.

Van Dijck reageert verbolgen en komt met een antwoord waar op zijn zachtst gezegd geen touw aan vast te knopen is en waar bij iedereen bijna letterlijk de mond openvalt.

Het boter druipt van zijn hoofd af, zegt Sharon Gesthuizen van de SP nog, ze zit achter Van Dijck, maar Van Dijck is niet van plan te wijken:

Waarom moeten die bestuurders meer verdienen als de balkenende-norm, we hebben altijd gezegd (…) dat het hele bestuur, omdat het om belastinggeld gaat, elke euro die Gerrit Zalm verdient komt uit uw portemonnee, uit uw portemonnee (…)”.

Pauw probeert het gesprek weer in banen te leiden door opnieuw te zeggen dat de PVV niet met het voorstel van de SP wilde meegaan, waarop Van Dijck weer in wazige taal reageert:

Maar dat heeft een ontzettend symbolische waarde (…) Je kan het als politiek wel mogelijk maken, maar dan heb je nog wel een moreel kompas (…).

Iedereen reageert verbaasd en zelfs als Jeroen Pauw de PVV-woordvoerder op de man af zegt dat hij ook had kunnen toegeven dat ze een fout hadden gemaakt, reageert hij nog ontwijkend in zinnen die, als je ze goed beluistert, nergens over gaan.

Het enige dat duidelijk wordt is dat de PVV tegen de loonsverhoging is, maar de wet die die loonsverhoging had kunnen tegengaan wegstemde. Tegenstrijdiger kan bijna niet.

Ferry Mingelen sluit het gesprek nog af met de vraag of de PVV destijds misschien tegen het wetsvoorstel stemde omdat ze niet voor kónden stemmen omdat ze toen het kabinet van VVD en CDA steunden. Maar zelfs daar reageert de PVV’er nog in volle overtuiging ontkennend op.

Geef een reactie

Laatste reacties (67)