Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Q-koorts: nog geen openheid over besmettingshaarden

  •  
07-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Verbod op voorlichtingsbijeenkomst … schadeclaims tegen boeren … Klink en Verburg oneens over maatregelen … opstand tegen megastallen
De overheid wil nog niet bekend maken waar precies de besmettingshaarden zich bevinden, een advocaat wil de boeren zelf aanklagen en de actiegroep Megastallen Nee wil publieksbijeenkomsten.
De NOS meldt dat het kabinet nog niet bekend maakt waar de grootste besmettingshaarden van Q-koorts liggen. Vandaag zou daar een kaart van gepubliceerd worden maar de ministers Klink en Verburg willen het eerst onderling eens worden over de bestrijdingmethoden. Een voorlichtingsbijeenkomst van de provincie Brabant werd vandaag door het ministerie van Landbouw verboden, meldt het Brabants Dagblad.
Afgelopen zondag toonde Zembla dat de geheimhouding van informatie over  besmette boerenbedrijven duizenden extra ziektegevallen heeft opgeleverd. Inmiddels zijn 11 mensen aan de q-koorts, een ziekte die door schapen en geiten wordt overgedragen, overleden.
De Volkskrant schrijft dat slachtoffers van de q-koorts beter niet meer op de overheid kunnen wachten als het gaat om schadevergoeding want dat gaat veel te lang duren. Dat stelt letselschade-advocaat Martin de Witte:
‘Als iemand ziek wordt van een bacterie, dan kun je daarvoor een bedrijf aansprakelijk stellen’, verduidelijkt de advocaat. ‘In dit geval via een boerenbedrijf dat verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de besmetting. Zieken en nabestaanden kunnen via deze weg veel sneller een schadevergoeding krijgen. Boeren zijn hier immers voor verzekerd.’
Ondertussen meldt Omroep Brabant dat de actiegroep Megastallen Nee openheid eist van de overheid. Die actiegroep dwong eerder via een burgerinitiatief een reeks publiek debatten af over de volksgezondheidsrisico’s van megastallen. Deze nog te  houden bijeenkomsten willen de actievoerders nu ook gebruiken voor informatieverstrekking over Q-koorts.
Brabant is het zwaarst getroffen door de ziekte maar ok in andere delen van het land dreigt opstand. Zo komt de PvdA in de Overijsselse gemeente Hof van Twente in verzet tegen de geplande bouw van een megastal die een van de grootste van het land moet worden.
Zie ook op Joop: Q-koorts epidemie verergerd door houding landbouwministerie
CC-foto voorpagina: Joyrex

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.