29

Qatar geeft Frankrijk ontwikkelingshulp

Slechte buitenwijken roepen hulp Golfstaatje in, omdat Franse regering hen 'in de steek laat'

Dat Qatar flink in Europa investeert was al bekend, maar nu gaan ze ook Franse voorsteden opknappen. Sommige Fransen voelen zich vernederd. Qatar zou zich volgens columnist Ivan Rioufol gedragen als een ‘kolonist in een onderontwikkeld land’. Het linkse dagblad Libération schreef: “ronduit schandalig”.

Gisteren werd bekend dat minister van Reïndustrialisatie Arnaud Montebourg vorige week toestemming gaf voor oprichting van een speciaal investeringsfonds voor de banlieue. Frankrijk en Qatar gaan elk met 50 miljoen euro participeren. Dat is samen bijna 20 procent van het budget dat Frankrijk jaarlijks aan achterstandswijken besteedt.

Het rijke oliestaatje investeerde afgelopen periode nog meer in Frankrijk. Er werden belangen genomen in beursgenoteerde bedrijven als Veolia en EADS. Parijse vijfsterrenhotels kwamen in handen van Qatari. Onlangs stortten de sjeiks zich op het voetbal: na de aankoop van de uitzendrechten voor de Champions League volgde Paris Saint-Germain.

Trouw: ‘Qatar doet overnamebod op Franse voorsteden’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)