11

Quotum gehandicapten brengt bedrijven en overheden in problemen

Door privacywetgeving weten werkgevers niet eens hoeveel gehandicapten ze in dienst hebben

Het gehandicapte quotum zal veel bedrijven en overheden in de problemen brengen. De norm dat vijf procent van het personeelsbestand uit gehandicapten moet bestaan is een haast onwerkelijke opgave, blijkt uit een rondgang van Trouw onder 25 werkgevers.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma wil per 1 januari de nieuwe Participatiewet doorvoeren. Die stelt dat bedrijven met meer dan 25 werkgevers in 2012 minimaal vijf procent arbeidsgehandicapten in dienst moet hebben. Als een bedrijf niet aan die norm voldoet, krijgen zij voor iedere werknemer die zij tekort komen een boete van vijfduizend euro.

Naar schatting heeft één procent van de werkende beroepsbevolking een handicap. Het aantal vacatures die ingevuld moeten worden door gehandicapten is in sommige gemeente erg groot. Bij de gemeente Heerenveen zou het om zo’n tien procent gaan. De gemeente Hollandse Kroon is dat zelfs 37 procent.

Werkgevers verwachten problemen bij het toepassen van de wet omdat zij niet weten hoeveel gehandicapten zij al in dienst hebben. Gehandicapten zijn daartoe vanwege de privacywetgeving beschermt. Daarnaast hebben veel werkgevers geen beleid of budget om arbeidsgehandicapten aan te trekken en te begeleiden. Ook de term ‘arbeidsgehandicapten’, is ruim te interpreteren.

Trouw: Zorgen om quotum gehandicapten

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)