26

Raad van Bestuur blijft mannenbolwerk

Female Board Index: meer vrouwen in top bedrijfsleven... Vooral meer vrouwen als commissaris... Raden van Bestuur: maar één vrouw erbij... 

Het schiet niet op met het aantal vrouwelijke bestuurders van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. De Raden van Bestuur van 85 bedrijven kregen er vorig jaar in totaal zegge en schrijve één vrouwelijke bestuurder bij. In dit tempo haalt Nederland pas in 2055 het Nederlandse streefgetal van 30 procent vrouwelijke bestuurders. In de Raden van Commissarissen is het aantal mantelpakjes wel flink gestegen. Dat blijkt uit de Female Board Index 2013.


De index werd voor het zevende jaar opgesteld door prof. dr. Mijntje Lückerath, hoogleraar Corporate Governance aan TiasNimbas/Tilburg University. Nederland heeft als streefgetal dat zowel de Raad van bestuur als de Raad van Commissarissen 30 procent vrouwen moet tellen. Zover is nog geen één beursgenoteerd bedrijf. PostNL zit daar het dichtst bij (resp. 50% en 29%).

Toch is de stijging van het aandeel vrouwen aan de top groter dan ooit. Dat komt vooral door de stijging van het het percentage vrouwelijke commissarissen, van 13,7 naar 18 procent. Vier bedrijven halen hier zelfs het voorgenomen Europese quotum van 40 procent: DE Master Blenders (50%), DSM (43%), Unilever (42%) en Wessanen (40%).

De Raden van Bestuur vormen in de meeste bedrijven nog steeds een mannenbolwerk. Slechts vier bedrijven halen hier de 30 procent. Van de 30 nieuwe bestuurders die afgelopen jaar benoemd werden, waren er maar 3 vrouw. Omdat er ook twee vrouwen vertrokken kwam er per saldo dus maar één vrouw bij. In totaal is het percentage vrouwelijke bestuurders nog steeds maar 4,7 procent (90 van de 658). Maar liefst 32 bedrijven hebben nog geen enkele vrouw in de top, niet in de Raad van bestuur en niet in de Raad van Commissarissen.

Lees ook: ECB wil meer vrouwen aan de top

Geef een reactie

Laatste reacties (26)