Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Raad van Europa tikt Frankrijk op de vingers

  •  
03-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rossignol300.jpg
Frankrijk schendt mensenrechtenhandvest met onduidelijkheid over verbod op de corrigerende tik voor kinderen, volgens RvE
De Franse wet zou niet “voldoende duidelijk, bindend en precies” zijn als het gaat om het verbod op “opvoedkundig geweld”, ofwel de corrigerende tik. En daarmee overtreden ze het Europees Handvest van sociale rechten, dat stelt dat “de rechten van kinderen en volwassenen moeten worden beschermd tegen verwaarlozing, geweld en uitbuiting”.
De onduidelijkheid over het toestaan van lijfstraffen komt Frankrijk op een berisping van de Raad van Europa te staan, die woensdag zal worden uitgesproken.
De beslissing is vooral symbolisch. Maar hoewel er geen boete aan verbonden is, wordt wel verwacht dat het land haar wetgeving zal aanpassen. Organisaties die tegen opvoedkundig geweld strijden, zeggen klachten in te zullen dienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wanneer gevallen van geweld tegen kinderen zich voordoen. De Franse minister van familiezaken Laurence Rossignol zei dat ze het niet nodig achtte een wet in te voeren op het gebied van de corrigerende tik:
We hebben geen wet nodig maar we moeten wel gezamenlijk het nut van lijfstraffen in de opvoeding overwegen.
Foto: Laurence Rossignol (cc: Parti socialiste )

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.