Laatste update 14:34
10

Raadslid Haarlem veroordeeld tot betalen 118.500 euro

Het Haarlemse raadslid Anneke van der Veer is veroordeeld tot het terugbetalen van 118.500 euro. Uit een onlangs verschenen faillissementsverslag blijkt dat zij geld heeft ontvangen dat via factuurfraude van het modemerk Benetton door anderen is afgetroggeld. Van der Veer heeft altijd beweerd niets van de fraude te hebben geweten en onschuldig te zijn.

In 2015 werd Benetton slachtoffer van factuurfraude. Het AD schrijft:

Een kantoor van het modemerk in Parijs dacht de jaarhuur te betalen. In werkelijkheid belandde het huurbedrag van maar liefst 1,2 miljoen euro in handen van fraudeurs, die gebruikmaakten van de bankrekening van een bedrijfje in Vught.

Het inmiddels failliete bedrijfje EBLP in Vught sluisde de buit razendsnel door. Ruim 1 miljoen euro werd overgemaakt naar bankrekeningen in China. Een bedrag van 118.500 euro bleef dichter bij huis: het belandde op de bedrijfsrekening van gemeenteraadslid Anneke van der Veer uit Nieuw- Vennep.

De Haarlemse Ari Olivier had reeds een reputatie als meesteroplichter. Ondanks waarschuwingen, deed Van der Veer zaken met hem, omdat ze vond dat ‘iedereen een tweede kans verdient’. Voor het bedrag van 118.500 zou het bedrijfje uit Vught bij haar een effectenportefeuille hebben gekocht.

Maandenlang heeft curator Egbert van Ewijk, die het faillissement van EBLP onderzoekt, Van der Veer om bewijs van het bestaan van die effectenportefeuille aan te leveren, maar dat is haar niet gelukt. Inmiddels heeft de rechtbank in Haarlem haar veroordeeld tot het betalen van 118.500 euro. Dat bedrag is inmiddels opgelopen tot 119.500, tevens is er beslag gelegd op haar woning.

Anneke van der Veer was voorheen gemeenteraadslid namens Onafhankelijk Liberaal. In 2016 stapte ze uit de fractie. Ze behield wel haar zetel.

N.B. In een eerdere versie van dit artikel stond per abuis vermeld dat Anneke van der Veer zich schuldig heeft gemaakt aan factuurfraude. Dat is incorrect. Daarom is de tekst aangepast.

Foto: Screenshot Politiek Sterk

Geef een reactie

Laatste reacties (10)