Laatste update 00:50
73

Raadslid Leefbaar Rotterdam stapt over naar NIDA, college verliest meerderheid

Mohammed Anfal, stapt per direct over van Leefbaar Rotterdam naar NIDA, een op de islam geïnspireerde politieke partij. De bestuurscoalitie van de Rotterdamse gemeenteraad, bestaande uit Leefbaar, CDA en D66 verliest daarmee haar meerderheid. Anfal zegt zich niet meer te kunnen vinden in de anti-islamhouding van zijn voormalige partij. ‘Ik was de excuus-Marokkaan’ zegt Anfal in een interview met NRC.

Anfal werd lid van Leefbaar Rotterdam in 2013. Hij was naar eigen zeggen ‘naïef’ en wist niets van de politiek, maar wilde iets terugdoen omdat de partij hem geholpen had in een conflict. Maar na een tijd lid te zijn geweest van de partij, voelde hij zich niet meer thuis. Zo zegt hij:

Leefbaar heeft een ongelooflijke hekel aan moslims en aan de islam. En ik zat er voor spek en bonen bij.  Als Turkse of Marokkaanse Nederlanders iets doen dat niet goed is, dan moet dat gezegd. Maar als ze iets goeds doen, dan moet dat ook worden gezegd, vind ik. Voor Leefbaar is het altijd negatief. Het lijkt wel alsof het halve glas ook nog leeg moet.

In eerste instantie wilde Anfal loyaal zijn, maar volgens hem zaaide Leefbaar Rotterdam steeds meer verdeeldheid, terwijl NIDA volgens hem juist naar verbinding bleef zoeken. De gebeurtenissen telden voor Anfal op: ‘het ontkennen van het bestaan van islamofobie, het niet aanpakken van moslimdiscriminatie, een achterhaald assimilatiebeleid’. Maar ook de motie van een Leefbaar collega om islamitische vrouwencentra te sluiten woog voor hem zwaar.

Mohammed Anfal klopte aan bij NIDA toen hij weg wou bij Leefbaar. ‘Het maakt me niet uit wat ik moet doen, desnoods laten jullie me alleen flyeren’. De voorman van Nida, Nourdin el Ouali, stond echter niet meteen te springen. Na een aantal gesprekken ging el Ouali echter overstag: ‘Een politieke bekeerling vlucht en klopt aan je deur. Wat moet je doen? Na een periode van intern beraad en bezinning, waaronder de ramadan, was er vooral begrip. Dit is een moedig en integer besluit en boven alles het beste voor Rotterdam’ aldus Ouali.

De coalitie van Leefbaar, D66 en CDA heeft nu niet langer automatisch een meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad en zal nu per dossier samenwerkingen aan moeten gaan met andere partijen. NIDA groeit hiermee van twee naar drie zetels in de raad.

NIDA plaatste de volgende video over de overstap op Facebook:

NRC: Mohammed Anfal: ‘Ik was de excuus-Marokkaan van Leefbaar’ 
NRC: Overstap Leefbaar-lid naar Nida, college R’dam verliest meerderheid

Geef een reactie

Laatste reacties (73)