34

Raadsverkiezing kan kiezer niet boeien

TNS Nipo verwacht laagste opkomst ooit ... Burger mijdt verkiezingen omdat 'de politiek toch niet luistert'

Terwijl gemeentelijke partijen en politici met man en macht proberen om hun achterban richting de stembus te bewegen,haalt de kiezer zijn schouders op. Dat is althans de verwachting van TNS Nipo, gebaseerd op eigen onderzoek en eerdere ervaringen. Zij voorspellen dat niet meer dan 50 procent van de kiezers daadwerkelijk naar de stembus zal gaan op 19 maart, wat het laagste opkomstpercentage ooit zou zijn bij gemeenteraadsverkiezingen.

Als belangrijkste reden om thuis te blijven geven kiezers het gevoel dat ‘de politiek toch niet luistert’. Ook zijn kiezers bang dat ze te weinig van lokale politiek en partijen weten om te gaan stemmen. Slechts 42 procent van de kiezers weet nu al zeker dat ze gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Zorg is voor de kiezers het belangrijkste thema, naast ‘voorzieningen voor ouderen en gehandicapten’. Over beide zaken krijgen gemeenten in de toekomst meer te vertellen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2010 werd veiligheid nog als het belangrijkste thema gezien.

TNS Nipo voorspelt dat vooral lokale partijen op stemmen kunnen rekenen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 was dat ook al zo en kregen de lokalen bijna een kwart van de stemmen. Verwacht wordt dat het dit jaar nog meer zal zijn.

cc-foto: marie-II

Geef een reactie

Laatste reacties (34)