12

Rabo-topman: Lakse houding DNB bij wankelend Fortis onbegrijpelijk

Bruggink: 'Nederland betaalde teveel voor ABN Amro' 

Financieel bestuurder Bert Bruggink van Rabobank noemt de houding van De Nederlandsche Bank ten opzichte van de in de problemen geraakte Fortis bank ‘onbegrijpelijk’. De Rabobank zag dat Nederlandse spaarders in hoog tempo miljarden weghaalden bij Fortis. De DNB beschouwde dat als een ‘Belgisch probleem’. De Nederlandse staat moest uiteindelijk Fortis redden.


Bruggink verscheen vrijdagochtend voor de commissie De Wit. Hij vertelde onder meer over het weekeinde , eind september 2008, dat de paniek bij de DNB toesloeg en hij plots verzocht werd naar Brussel te reizien om te zien ‘of er nog wat halen viel’ bij Fortis. De eerdere waarschuwingen van de Rabobank waren in de wind geslagen. In Brussel trof Bruggink een puinhoop aan.

NRC Handelsblad schrijft: 

“Twee weken eerder was het duidelijk dat Fortis [gezien de uitstroom van spaargelden] nog voor zestien dagen liquiditeiten had. Op die vrijdag was dat nog maar voor twee dagen. Dat zorgt natuurlijk voor een heel andere waardering”. 
Bruggink vindt dat de overheid voor het Nederlandse deel van ABN Amro – dat Fortis eerder had overgenomen – en voor het Fortis-deel te veel heeft betaald (16,8 miljard euro). “Als belastingbetaler voelde ik me redelijk ongelukkig”. Maar gezien de angst voor het instorten van het systeem had hij daar begrip voor.

Advies aan DNB (De Nederlandse Belastingbetaler): Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (12)