Laatste update 10:42
9

Rabobank en ING maken handen vuil met vieze kolen

Schermafbeelding 2016-04-25 om 10.27.53Terwijl steeds meer bedrijven de-investeren in de vervuilende kolenindustrie – pensioenfonds ABP kondigde onlangs nog aan minder in kolen en olie te gaan beleggen en meer in duurzame energie – steken banken als ING en de Rabobank nog steeds miljoenen in milieuvervuilende kolen. De banken verleenden laatst een gezamenlijke lening van 218,6 miljoen euro aan de grootste kolenmijnbouwer van Rusland, schrijft de NOS.

Verbijsterd
De Eerlijke Bankwijzer die het beleid van banken langs de duurzame meetlat legt en organisaties als FNV en Milieudefensie zijn verbijsterd over het verstrekken van de lening, omdat de banken zich de laatste tijd juist steeds duurzamer proberen voor te doen. Dat strookt niet met deze vuile investeringen.

Vorig jaar november maakte ING nog bekend te willen stoppen met het investeren in de kolenindustrie, maar daar lijkt nu dus niet veel van terecht te komen. Een woordvoerder van de Eerlijke Bankwijzer tegen de NOS:

Deze nieuwe lening is tegenstrijdig met dat besluit. De inkt van het VN-klimaatverdrag is nog niet droog en ING leent doodleuk ruim 100 miljoen aan een van de grootste kolenbedrijven ter wereld. Dat maakt het besluit van ING volstrekt ongeloofwaardig.

ING verdedigt zich met het argument dat het alleen nog zaken doet met bestaande klanten, niet met nieuwe. Maar dat is voor de Eerlijke Bankwijzer geen goed argument. De organisatie heeft zowel ING als de Rabobank opgeroepen te stoppen met het verstekken van leningen aan kolenproducenten.

Onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer wijst uit dat zeven Nederlandse banken in de afgelopen vijf jaar minimaal 30 miljard dollar in fossiele energiebedrijven investeerden: van die 30 miljard komt maar liefst 25 miljard voor rekening van ING.

Wereldwijd is steeds meer kritiek op deze investeringen. De snelgroeiende divestment-beweging roept bedrijven, pensioenfondsen, kerken en universiteiten op zich terug te trekken uit deze vervuilende industrie. Kijk hierover de Tegenlicht-aflevering ‘Fossielvrij’ van de VPRO terug.

Beeld: Eerlijke bankwijzer

 

Geef een reactie

Laatste reacties (9)