Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rabobank ontloopt strafvervolging Libor-fraude

  •  
19-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
rabovogel300
Haags gerechtshof: verdere strafvervolging Rabobank door OM heeft 'geen toegevoegde waarde'
De Rabobank wordt niet verder vervolgd voor betrokkenheid bij het Libor-renteschandaal. Dat heeft het Haagse gerechtshof dinsdag bepaald. Het hof oordeelt dat vervolging niet nodig is omdat een strafrechter alleen een boete kan opleggen en Rabobank al 774 miljoen euro aan boetes heeft betaald. Strafvervolging zou daarom ‘geen toegevoegde waarde’ meer hebben. Rabobank trof vorig jaar een schikking van 70 miljoen met het Openbaar Ministerie (OM), maar advocaat Gerard Spong vond dat niet voldoende en vroeg het OM om vervolging.
Het hof vindt wel dat de bestuurders van de Rabobank niet alert zijn geweest en dat kritiek ‘waarschijnlijk op zijn plaats is’, maar kan niet vaststellen of er opzettelijk of uit eigen gewin is gehandeld. Bestuurders hoeven van het hof daarom niet strafrechterlijk vervolgd te worden, in tegenstelling tot medewerkers die betrokken waren bij de fraude en nu nog voor Rabobank werken. Deze medewerkers zijn door Rabobank weliswaar disciplinair gestraft, maar volgens het hof staan de interne maatregelen ‘in onduidelijke verhouding’ tot waar ze van verdacht worden. Vanwege ‘de ernst van de verdenkingen’ zouden zij eigenlijk alsnog vervolgd moeten worden, maar omdat er bij eerdere onderzoeken door verschillende buitenlandse toezichthouders en opsporingsautoriteiten fouten zijn gemaakt bij het verzamelen van bewijsmateriaal is dat niet mogelijk. Nieuw strafrechterlijk onderzoek heeft volgens het hof geen nut omdat er al zo veel bekend is over de fraude.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.