19

Rabobank zegt nee tegen schaliegas

Schaliegas vooral gewonnen in VS ... Rabobank is daar de grootste agrarische geldschieter

De Rabobank zal geen geld lenen aan bedrijven die te maken hebben met de winning van schaliegas. Ook boeren die hun land verhuren aan energieconcerns die schaliegas uit de grond willen halen, krijgen geen kredieten van de bank. Dat meldt Trouw maandag.


Schaliegas wordt momenteel vooral gewonnen in de VS. De Rabobank is daar de grootste agrarische geldschieter. Het aantal plekken waar wordt geboord is in razendsnel tempo toegenomen. Bij de winning van het gas worden veel water en chemicaliën gebruikt. Bij veel putten zijn de grond en het water al ernstig vervuild.

Volgens Trouw beschouwt de Rabobank de winning van wat zij noemt ‘onconventionele brandstoffen’, zoals olie uit teerzanden en schaliegas uit diep gesteente, als milieuvervuilend. Daaraan wil de bank niet meewerken. De stellingname van de Rabobank geldt wereldwijd, zegt een woordvoerster, maar is vooral in de praktijk gebruikt in de VS. In Nederland speelt dit nog niet, aldus de woordvoerster.

Ze wijst erop dat de situatie in de VS anders is dan die in Nederland. “Hier is de staat eigenaar van alles wat in de grond zit. In de VS is elke grondeigenaar ook baas over de bodem daaronder. Amerikaanse boeren hebben dus een keus die hun Nederlandse collega’s niet hebben.”

Trouw: Rabobank keert zich tegen winning schaliegas

Foto-cc: wcn247

Geef een reactie

Laatste reacties (19)