Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Racisten gaan los onder livefeed slavernijherdenking

  •  
01-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
9192446726_d7029b8311_z
De NOS zond de herdenking van het Nederlandse slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark live uit op Facebook. Bij de plechtigheid werden kransen gelegd, toespraken gehouden en waren diverse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Het internet liet zich echter van zijn lelijkste kant zien. Terwijl de slavernijherdenking in volle gang was, werden onder de livefeed de meest verschrikkelijke commentaren achtergelaten.
Zo vroeg een van de kijkers: ‘heeft de apenheul een nieuw park geopend?’ en probeerde een ander de aanwezigen op pijnlijke, racistische manier belachelijk te maken: ‘De slaven mogen met de krans slepen ????’. Een kijker vond dat alle bij de herdenking aanwezigen ‘jankers’ waren en voegde daaraan toe: ‘Ik ga lekker een doos negerzoenen kopen’. Andere berichten uitten walgelijke stereotyperingen over de aanwezigen: ‘Morgen staan ze bij sociale dienst met de beelden schadevergoeding vragen’. Volgens weer een ander bericht was het gehele land van Suriname ‘een vergaarbak van waardeloze minkukels’.
Het gebrekkige inzicht in deze zwarte bladzijde uit de vaderlandse geschiedenis van een aantal respondenten, maakte pijnlijk duidelijk waarom de slavernijherdenking noodzakelijk is. Zo lieten mensen berichten achter als ‘pfffffff..dit was een gouden periode in de Nederlandse geschiedenis, kijk wat voor land we nu geworden zijn’ waarop iemand anders instemmend reageerde over deze kwalificering van het slavernijverleden: ‘Zou herdacht moeten worden als hollands glorie ????’. ‘Lang leven de voc’ schreef een ander onder de uitzending van de herdenking van de slachtoffers van de slavernij.
Racisten maakten van de herdenking gebruik om de aanwezige Nederlanders met een migratieachtergrond te beledigen en ze onwelkom te laten voelen: ‘Ga lekker naar de usa daar lopen toch van die katoen plukkers’. Een ander vroeg zich af ‘ligt de boot al klaar in amsterdam? Kunnen ze gelijk terug’.
Veel van de kijkers reageerden geschokt op de commentaren en riepen op tot meer respect voor de herdenking van de doden. Een reactie die op veel bijval kon rekenen, was een vraag of op een dag als deze de mogelijkheid om reacties achter te laten op een dergelijke livefeed niet uitgeschakeld kon worden. ‘People are here to pay their respect no matter what we all think. Respect and manners are free in life’.
Foto: CC  Udo Geisler
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.