60

‘Racistisch geweld structureel fenomeen’

Politicoloog Rob Witte: 'Autoriteiten ontkennen racistisch geweld'

Racistisch geweld wordt niet meer serieus genomen en ook niet meer als zodanig herkend. Dat zegt politicoloog Rob Witte in zijn boek ‘Al eeuwenlang een gastvrij volk’. Hierin brengt hij geweld met een racistisch motief in Nederland in kaart van 1950 tot 2009. Daaruit blijkt dat dit een structureel fenomeen is dat veelvuldig voorkomt.

Tegenwoordig word je uitgelachen als je suggereert dat iets racistisch is. Dat is heel zorgwekkend. Nu is er een breed geaccepteerd idee dat voor 2000 allerlei dingen racistisch werden genoemd die dat predikaat niet verdienden. Dat is helemaal niet zo geweest”, zegt hij in een interview met socialisme.eu.

De antidiscriminatiebureaus in Nederland zijn volgens zijn onderzoek erg juridisch en geïnstitutionaliseerd geworden. “Maar discriminatie en racisme doen zich veel breder voor dan op het vlak waarop het juridisch bewezen kan worden. We moeten niet alleen getallen van aantallen meldingen bijhouden maar inhoudelijk rapporteren wat er feitelijk gebeurt.”

Het werk van Witte is één van de weinige Nederlandse onderzoeken naar racistisch geweld. De politicoloog onderzocht ook de reacties van (lokale) overheden op geweld. Hij vindt dat de politie opvallend vaak niet of pas heel laat ingrijpt. “Lokale autoriteiten beperken zich in eerste instantie veelal tot een oproep om de rust te herstellen zonder enige erkenning dat er sprake is van racistisch geweld.”

Ook komt het voor dat racistisch geweld wordt gebruikt om immigratiebeperkende maatregelen door te voeren of om meer regels voor integratie op te leggen, meent hij. “Vanuit de gedachte dat als ‘zij’ beter aangepast zijn, er minder racistisch geweld zal plaatsvinden. Dat is hetzelfde als tegen een vrouwelijk slachtoffer van verkrachting zeggen: je had ook niet zo laat alleen op dat fietspad moeten zijn.”

Dat geweldsincidenten niet meer zo snel de stempel ‘racistisch geweld’ krijgen is volgens Witte een langlopende proces geweest ‘waarvan Wilders de nazaat is’. “Het probleem is dat zo’n groot deel van de elite zijn soort uitspraken heeft overgenomen. Dat is heel bepalend voor de tijdsgeest waarin vervolgens geweld kan plaatsvinden.”

Lees het hele interview met Rob Witte op socialisme.eu.

cc-foto: The Nauster

Geef een reactie

Laatste reacties (60)