Laatste update 16:36
48

Racistische Italiaanse hooligan vermoordt Nigeriaanse vluchteling

In Italië heeft een racistische, extremistische voetbalfan een Nigeriaanse man vermoord. De 37-jarige Emmanuel Chidi Namdi  – die Nigeria vanwege Boko Haram ontvluchtte – verdedigde zijn vrouw die door de Italiaan voor ‘aap’ uitgescholden werd. De dader ging in de aanval, Namdi belandde in coma en kwam te overlijden. Dit melden Italiaanse media.

Het incident vond in de kleine Italiaanse stad Fermo plaats. Namdi en zijn vrouw – wier naam niet genoemd wordt – zochten asiel in het Italiaanse dorp dat zij via Libië en Niger bereikt hebben. Zij verbleven in een kerkelijke gemeente met andere asielzoekers. De predikant Vinicio Albanesi vertelde dat het stel onderweg hun tweejarige dochter verloren zijn en een miskraam hebben gehad.

De dader, Amedeo Mancini wordt een ‘extremistische voetbalfan’ genoemd. De man had volgens zijn advocaat, Francesco De Minicis niet de intentie om Namdi te vermoorden. Het is niet duidelijk wat Mancini wel beoogde terwijl hij racistische termen naar het hoofd van een onbekende vrouw smeet en haar man in elkaar sloeg toen hij haar verdedigde. De Minicis:

Amedeo Mancini wordt geplaagd door pijn. Hij wilde niemand doden, en hij spreekt zijn medeleven uit voor zij die huilen om Emmanuel. Mijn cliënt had niet verwacht dat het slaan van de migrant dit effect zou hebben, en hij pleit zelfverdediging.

De dood van Namdi is niet het eerste incident. De parochie is eerder met bommen aangevallen vanwege de aanwezigheid van vluchtelingen. De lokale en nationale politiek reageren geschokt op de incidenten en de moord. De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft zich uitgesproken tegen racisme en xenofobie.

Ook de minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano treedt op door naar Ferno te reizen om het met de stadsleiding over hoognodige maatregelen te hebben. Zijn collega Senator Laura Boldrini  tweette:

De haat die onze samenleving vergiftigt wordt erkend en niet onderschat … Degenen met politieke en institutionele verantwoordelijkheid moeten zich distantiëren van haat en niet opstoken. 

Geef een reactie

Laatste reacties (48)