17

Racistische trollen keren zich tegen zwarte meisjes in NASA-wedstrijd

NASA heeft het online stemmen bij een nationale wetenschapswedstrijd voor scholieren gesloten nadat racistische trollen een actie waren begonnen om een groep zwarte tieners uit de wedstrijd te gooien. Dat meldt de Washington Post. De racisten deden dat met een gecoördineerde actie vanaf internetforum 4chan.

De wedstrijd voor middelbare scholieren wordt jaarlijks georganiseerd door NASA. De drie tieners afkomstig uit Washington D.C., de enige ploeg die volledig uit zwarte meisjes bestond, waren bezig aan een flinke klim in het klassement. Dat was tegen het zere been van de trollen van 4chan, een forum dat bekendstaat als een populaire online hangplek voor racisten en vrouwenhaters.

Niet alleen werd op 4chan opgeroepen om massaal tegen de drie meisjes te stemmen, ook werden gebruikers aangespoord software te downloaden waarmee op grote schaal het stemmen verstoord kon worden. Nadat NASA dit in de gaten kreeg, is besloten de verkiezing compleet stil te leggen. In een verklaring liet NASA weten:

Helaas heeft NASA moeten constateren dat bepaalde lieden sociale media gebruikten, niet om de scholieren aan te moedigen, maar om een specifiek scholierenteam aan te vallen vanwege hun huidskleur en om anderen aan te sporen de wedstrijd te verstoren en de stemming te manipuleren. Kort nadat die berichten online verschenen is dat precies wat er gebeurde.

NASA heeft nu zelf acht finalisten aangewezen, waaronder het team van de drie meisjes. Zij doen mee aan de wedstrijd met een uitvinding die drinkfonteintjes op scholen zuivert van eventueel loodhoudend water.

cc-foto: Francisco Schmidt

Geef een reactie

Laatste reacties (17)