Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Radicalisering gaat meer geld kosten

  •  
27-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
aivd300_03.jpg
Update: Rutte kondigt 129 miljoen extra budget aan ... Veiligheidsdiensten krijgen extra budget om jihadistenprobleem en ander extremisme te bestrijden
Hoewel premier Mark Rutte lang bleef volhouden dat extra geld voor de veiligheidsdiensten niet nodig is, spreekt de ministerraad vrijdag toch over mogelijke verhoging van het budget. Het kabinet wil alsnog extra geld vrij maken om radicalisering en jihadisme tegen te gaan.
Updates onderaan artikel
aivd300_02.jpg
Dit jaar zou er nog een beperkte verhoging zijn van het budget, maar de jaren erna is het de bedoeling dat het budget structureel oploopt tot mogelijk meer dan 100 miljoen euro extra in 2020. Dat meldt NRC.
Rutte zei eerder dat extra geld voor de veiligheidsdiensten, de politie en de marechaussee niet nodig was. Maar, zo waarschuwde hij al, mocht het kabinet tot de conclusie komen dat het wel nodig is, dan zal het kabinet onmiddellijk extra budget vrijmaken.
NOS schrijft dat het verder nog onduidelijk is hoeveel extra geld vrij gemaakt kan worden. D66-voorman Alexander Pechtold heeft een debat aangevraagd en zegt blij verrast te zijn door het kabinetsbesluit. Volgens Pechtold wilde Rutte tot voor kort “ondanks herhaald aandringen van zeven oppositiepartijen” niets weten van extra budget. “Ik ben verheugd dat het kabinet het probleem met de capaciteit van politie en AIVD eindelijk erkent”, aldus de D66-voorman.
Update 16.30 uur Er wordt 129 miljoen extra uitgetrokken om terrorisme tegen te kunnen gaan. Dit zei minister-president Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Het extra geld wordt gebruikt voor preventie en het tegengaan van radicalisering, voor de inlichtingendiensten, de marechaussee, beveiligingsactiviteiten en niet-militaire internationale samenwerking.
cc-foto: ponchopenguin

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.