12

Radovan Karadzic in hoger beroep veroordeeld tot levenslang

Oud-president van Bosnisch-Servië Radovan Karadzic is in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Woensdagmiddag deed de rechter uitspraak in de zaak. De 73-jarige Karadzic werd in 2016 nog veroordeeld tot een celstraf van 40 jaar voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en schending van het oorlogsrecht. Volgens de rechters was Karadzic eindverantwoordelijke voor de in Srebrenica gepleegde genocide.

Als politiek leider van de Bosnische Serviërs was Karadzic tijdens de Joegoslavië-oorlog aan het begin van de jaren 90 opperbevelhebber van de strijdkrachten. In juli 1995 voerden die strijdkrachten onder leiding van generaal Ratko Mladic een genocide uit in Srebrenica. Mladic werd in 2017 al veroordeeld tot levenslang. Behalve zijn rol in Srebrenica, wordt Karadzic ook eindverantwoordelijk geacht voor het 3,5 jaar durende beleg van Sarajevo waarbij 12.000 mensen de dood vonden. Na de oorlog sloeg Karadzic op de vlucht en nam een andere identiteit aan. In 2008 kon hij in de Servische hoofdstad Belgrado worden gearresteerd.

Aan de uitspraak in 2016 was een rechtszaak van zeven jaar bij het in Den Haag gevestigde Joegoslaviëtribunaal voorafgegaan. Dat tribunaal werd een jaar later gesloten, lopende zaken werden overgenomen door het eveneens in Den Haag gevestigde VN-hof Mechanism for International Criminal Tribunals (MICT). Behalve Karadzic gingen in 2016 ook de aanklagers in hoger beroep, zij vonden dat voor Karadzic’ misdaden levenslang de enige gepaste straf is. Het hof heeft hen daarin gelijk gegeven en geoordeeld dat de eerder opgelegde straf van 40 jaar inderdaad in geen verhouding staat tot de door Karadzic gepleegde misdaden.

Bron: NOS / cc-foto: Hulton

Geef een reactie

Laatste reacties (12)