Laatste update 29 september 2016, 09:16
192

Raket die MH17 neerhaalde kwam uit Rusland

De NOS meldt:

Vlucht MH17 is neergeschoten met een Buk-raket die vanuit Rusland naar Oekraïne was gebracht. Het wapen is afgeschoten vanaf een veld bij het Oekraïense plaatsje Pervomajsk en de lanceerinstallatie is daarna weer teruggebracht naar Rusland.
NOS

Dat is achterhaald door het Joint Investigation Team (JIT) dat een strafrechtelijk onderzoek uitvoert naar de ramp met vlucht MH17. Woensdagmiddag zijn op een persconferentie meer onderzoeksresultaten bekend gemaakt. Er worden nog geen verdachten genoemd.

Namen van verdachten noemt justitie niet. ‘We hebben zo’n honderd personen geïdentificeerd die betrokken zijn geweest bij de hele operatie. Van een aantal weten we vrij precies weten wat hun rol en positie was’, zegt Fred Westerbeke, hoofdofficier van het Landelijk parket. ‘Denk aan degenen die de komst van de BUK-raket organiseerden en wie in charge waren van het transport die dag. We weten precies wat er is gebeurd, maar wie nou precies in charge was en of er sprake was van opzet, daar gaat het onderzoek nog op door.’ Volkskrant

Onderzoekers hebben in het diepste geheim in Finland experimenten uitgevoerd met Buk-raketten om de toedracht en herkomst te achterhalen.

De NOS meldt dat Rusland de bewijzen van het onderzoek verwerpt.

Poetin-aanhangers en consorten proberen al maanden het werk van JIT in een kwaad daglicht te stellen. De Volkskrant schrijft in een commentaar:

Ook Rusland heeft niet bepaald bijgedragen tot een gesmeerd verloop van het onderzoek. De afgelopen twee jaar heeft Moskou verscheidene versies van de waarheid gepresenteerd die haaks op elkaar staan, terwijl ze tegelijkertijd de geloofwaardigheid van het JIT in twijfel trok. (…) Opvallend is dat de aanhangers van de theorie dat het JIT de waarheid onder het tapijt probeert te vegen in de loop der tijd vrijwel alle opeenvolgende Russische versies hebben omarmd, ook al sloten die elkaar uit. Eerst was het een Oekraïens toestel dat MH17 neerschoot, vervolgens was het een BUK-raket. Dat maakt hun verdachtmakingen niet geloofwaardiger.NOS

Het AD constateert:

De Russische media en overheid willen met deze desinformatie slechts een ding bereiken: dat de Russische nieuwsconsument niet meer weet wat te geloven. En dat hij dus uiteindelijk helemaal niks meer wil horen over MH17.AD

Bij de raketaanval op vlucht MH17 kwamen 298 mensen om het leven, waaronder 193 Nederlanders.

NRC schrijft:

De Boek-installatie is volgens justitie vanuit Russisch grondgebied Oost-Oekraïne binnengebracht en vervoerd op een witte Volvo-truck met rode dieplader. Dit blijkt uit tapgesprekken, verklaringen van getuigen en foto’s en video’s die van getuigen zijn ontvangen of zijn gepost op social media, aldus het justitieteam. De truck werd begeleid door een aantal andere voertuigen en door gewapende mannen met uniformen. Nadat de Boek-raket was afgevuurd, stelt justitie, is de installatie waarop de raket stond, na aanvankelijk op eigen kracht weggereden te zijn, weer op de Volvo truck geladen en teruggereden naar de Russische grens. In de nacht is het konvooi de grens met de Russische Federatie overgestoken.NRC

Michiel Servaes, buitenland woordvoerder PvdA stelt:

“Het is nu aan het OM en het Joint Investigation Team (JIT) om het strafrechtelijk onderzoek af te ronden, verdachte personen aan te wijzen en te bezien op welke wijze een succesvolle berechting plaats kan vinden. Want dat is het doel dat we steeds voor ogen moeten houden. Wat de PvdA betreft wordt daarbij de volledige medewerking van alle betrokken landen geëist. Het moet helder zijn dat het uitblijven hiervan consequenties zal hebben.”

Geert Wilders, normaal gesproken fervent voorstander van de harde aanpak, vindt dat de Russen vooral om uitleg gevraagd moet worden en wil helderheid over daders.

Geef een reactie

Laatste reacties (192)