Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rapport: 'haalbaarheid en houdbaarheid' van Mali-missie 'twijfelachtig'

  •  
13-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bijleveld neemt rapport over veiligheid bij Defensie in ontvangst

© 2018-01-19 13:02:40 DEN HAAG - Minister Ank Bijleveld van Defensie (CDA) geeft een reactie op het rapport over veiligheid bij Defensie. ANP BART MAAT

De militaire missie in Mali hangt van los zand aan elkaar, maar ondermijnt tegelijkertijd de hele krijgsmacht doordat eenheden in Nederland mankracht en materieel moeten afstaan. Alleen dankzij improvisatie kan de missie überhaupt worden uitgevoerd. Dat is de keiharde conclusie van de Algemene Rekenkamer dat vandaag een rapport publiceert over de missie in Mali.
De Rekenkamer bestempelt de ‘haalbaarheid en houdbaarheid’ van Nederlandse militaire missies als ‘twijfelachtig’ en vraagt zowel kabinet als Tweede Kamer met klem om bij besluiten over missies rekening te houden met ‘de draagkracht van de krijgsmacht’. Door het politieke proces rond verlenging van de missies (steeds met een jaar) bleven structurele oplossingen voor problemen uit. Met improviseren werd tot nu toe veel opgevangen, maar volgens de onderzoekers wordt de situatie zo langzamerhand onhoudbaar omdat eenheden onvoldoende in gelegenheid werden gesteld om zich fatsoenlijk voor te bereiden op missies. Het AD schrijft :
Omdat al het benodigde materieel naar Mali moest, konden militairen die zich opmaakten voor een uitzending niet of nauwelijks oefenen. Er was een tekort aan terreinwagens en nachtzichtkijkers. Van radio’s voor de satellietcommunicatie ontbraken cruciale onderdelen zoals de antenne. Eenmaal in Mali was de situatie niet veel beter. Omdat militairen in Nederland niet konden rijden in de terreinvoertuigen, moesten examinatoren worden ingevlogen om in Mali rijexamens af te nemen. In voertuigen zaten scheuren, onderhoud gebeurde zelden op tijd. Eind vorig jaar had 78 procent van de militairen geen vertrouwen meer in het eigen materieel.
Nederland was vorig jaar met 18 militaire missies actief in 17 landen. Die ‘hoge missiedruk’ drukt zwaar op de krijgsmacht en brengt de kabinetsdoelstelling om in 2021 de basisgereedheid van de krijgsmacht hersteld te hebben in gevaar, aldus de Rekenkamer.
Gisteren werd bekend dat het kabinet de missie in Mali gaat afbouwen en in 2019 zal stoppen. Het rapport van de Rekenkamer volgt op een eveneens hard oordeel over de Mali-missie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. In de zomer van 2016 kwamen twee Nederlandse militairen om het leven na fouten met munitie.
Afbeelding: ANP. CDA-minister van Defensie Ank Bijleveld kijkt naar commissievoorzitter Jeroen van der Veer bij de presentatie van het rapport ‘Het moet en kan veiliger’

Meer over:

mali, nieuws, defensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.