12

Ravage aardbeving Nepal is enorm

Meer dan 2.000 doden … naschok veroorzaakt nieuwe lawine .. reddingswerkzaamheden moeilijk op gang … miljoenen mensen te maken met de gevolgen

Nepal schokt letterlijk en figuurlijk na van de aardbeving die zaterdagochtend het land overviel. Het aantal doden dat als gevolg van de beving is gevallen ligt al op tweeduizend en de vrees voor veel meer slachtoffers is groot.

Overal ligt puin. Duizenden mensen zijn gewond. Zondagochtend zorgde een zware naschok van 6,7 op de schaal van Richter voor nieuwe paniek. De beving veroorzaakte ook nieuwe lawines in het Himalayagebergte waar ook veel slachtoffers zijn gevallen die in het gebied wonen of op trektocht waren. Veel mensen hebben de afgelopen nacht buiten geslapen uit angst voor instortingsgevaar. 

Over de hele wereld worden teams naar de getroffen gebieden gestuurd om noodhulp te verlenen. Die komt moeizaam op gang. Nepal is een bergachtig en groot land waar veel mensen op zeer moeilijk bereikbare plekken wonen. Bovendien is de stroom in veel gebieden uitgevallen en liggen de communicatielijnen eruit.

Niet alleen in Nepal zijn slachtoffers gevallen, ook in India, Bangladesh en Pakistan heeft de aardbeving schade aangericht. En zelfs de Chinese regio Tibet werd getroffen. Vooralsnog zijn er in die gebieden zestig dodelijke slachtoffers gemeld.

Landen van over de hele wereld bieden hulp aan bij het vinden van slachtoffers en verzorgen van gewonden. Ook Nederland. Inmiddels zijn er speciale rekeningen geopend waar mensen geld naar kunnen overmaken voor hulp aan het gebied.  Zo heeft Unicef Giro 121 geopend voor steun. Unicef is ter plaatse om mensen te helpen en verzorgen.  De hulporganisatie vreest dat veel van de slachtoffers onder de achttien jaar zijn omdat bijna de helft van de Nepalese bevolking kind is.

Het Rode Kruis en de kinderrechtenorganisatie Save the Children hebben ook rekeningen geopend waar mensen geld kunnen doneren voor voedsel, water en medicijnen.

Niet onverwacht
Voor wetenschappers kwam de aardbeving,de zwaarste in tachtig jaar, niet onverwacht. Vorige week was er in de Nepalese hoofdstad Kathmandu nog een conferentie over hoe desastreus de gevolgen zouden zijn van een zware aardbeving voor het slecht ontwikkelde land. Vijftig wetenschappers spraken met elkaar over de vraag hoe het land op zo’n zware schok voorbereid kon worden. Nepal is een van de armste landen ter wereld. Er zijn nauwelijks bouwregels met als gevolg dat veel gebouwen niet tegen de beving waren opgewassen.

Verslaggevers van The New York Times houden live bij wat de ontwikkelingen zijn en hebben een kaart op internet gezet waaruit blijkt wat de omvang van de ramp is. Ongeveer tweeduizend mensen zijn overleden, maar op basis van de kaart krijgen uiteindelijk ongeveer zes miljoen mensen met de gevolgen van de aardbeving te maken.In samenwerking met het Internationale Rode Kruis heeft Google een speciale ‘person finder‘ pagina opgezet voor mensen die iemand zoeken of informatie hebben over vermiste mensen.

Negatief reisadvies
Het reisadvies voor Nepal is aangepast. Het ministerie raadt reizigers af naar Nepal te gaan. Wie al in Nepal is, wordt door het ministerie geadviseerd daar te blijven en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten te volgen.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)