15

Rawagede compensatie gehalveerd

Nabestaanden van het bloedbad worden gedwongen de compensatie te delen met lokale functionarissen en andere dorpelingen

De nabestaanden van het bloedbad in het Indonesische Ragawede kregen onlangs een schadevergoeding van de Nederlandse overheid. Nu worden ze gedwongen de ontvangen tegoeden voor de helft af te staan. Het geld moet gedeeld worden met lokale functionarissen en andere dorpelingen. Dat meldt onder meer de Volkskrant.

Negen nabestaanden kregen een schadevergoeding van 20.000 euro. Daarvan moeten ze nu de helft afstaand. Volgens dorpshoofd Mamat worden de weduwen helemaal niet geïntimideerd om het geld te delen. Wel heeft hij al van vijf weduwen geld ontvangen. Mamat wil het geld evenredig verdelen onder de familieleden van de 171 slachtoffers van Rawagede.

De Nederlandse regering heeft aan begin December eindelijk haar excuses aangeboden voor de moordpartij in het Indonesische Rawagede in 1947. Bij de militaire operatie werden honderden mannen uit het dorp vermoord. De Haagse rechtbank bepaalde in september al dat Nederland zeven weduwen uit het Javaanse dorp moet compenseren voor de dood van hun echtgenoot.

De Volkskrant: ‘Compensatie Rawagede moet worden gedeeld’

Geef een reactie

Laatste reacties (15)