2

Rear Window revisited

Klassieke Hitchcock film (1954) omgezet in fabelachtige timelapse (2012)

Rear Window is een klassieke thriller van de legendarische regisseur Alfred Hitchcock over een fotograaf die met een been in het gips aan het raam gekluisterd zit. Hij bekijkt de buren en doet dan een schokkende ontdekking. De film is niet alleen razend spannend maar ook een commentaar op de voyeuristische neigingen die veel, zo niet alle, mensen hebben.


De Britse kunstenaar Jeff Desom heeft de beelden uit de film gedestilleerd en ze aaneen gemonteerd tot een panorama waar ze te zien zijn alsof je uit een raam kijkt. Hij kon dat doen omdat de meeste beelden vanuit dezelfde hoek zijn gefilmd. Het zo ontstane beeld is geprojecteerd op een gigantisch scherm, de gevel van een fabriek in New York. Zo kwam de binnenplaats uit Rear Window vijftig jaar later helemaal tot leven.

De in Luxemburg wonende Desom heeft de film nu ook op internet gezet. Niet zo spectaculair als de originele vertoning van 20 minuten maar wel een zeer originele timelapse. Alle gebeurtenissen zijn te zien in grotendeels dezelfde volgorde van de film. Kijk full screen.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)