23

Rebekah Brooks op borgtocht vrijgelaten

UPDATE: Reeks opstappers wordt langer: Assistent-commissaris John Yates stapt op

Rebekah Brooks, voormalig directievoorzitter van de uitgever van News of the World en rechterhand van Rupert Murdoch is zondag gearresteerd. Ze wordt er van verdacht telefoons gehackt te hebben voor News of the World. Ook loopt er een omkoopschandaal tegen haar. Ze zou politiemannen hebben omgekocht om gevoelige informatie te lekken. Zondagnacht werd Brooks op borgtocht vrijgelaten.

De Metropolitan politie in Londen liet zondag weten een 43-jarige vrouw op afspraak te hebben gearresteerd in verband met de afluisterpraktijken van News of the World. Een arrestatie op afspraak op een zondag is erg ongebruikelijk, schrijft The Guardian. De Londense politie wilde verder niet uitweiden over de arrestatie.

Brooks trad eerder deze week uit haar functie als directievoorzitter van News of the World. Ze zei zich medeverantwoordelijk te voelen voor het schandaal rond het zondagblad van The Sun. Journalisten van de krant luisterden op grote schaal voicemails af van mensen om aan ‘nieuws’ te komen. Ook slachtoffers van de aanslagen op 7 juli 2005 waren niet veilig voor de sensatiezoekers.

Update 21.00

Paul Stephenson, het hoofd van de Londense politie is opgestapt omdat hij in verband werd gebracht met News of the World. De schandaalkrant zou zijn verblijf in een duur kuuroord hebben betaald. Ook zou hij een oud-redacteur van de krant, Andy Coulson, hebben ingehuurd als pr-adviseur. Stephenson wijst de beschuldigingen van de hand, schrijft NOS, maar toch maakt hij plaats voor ‘een ander die zich volledig kan richten op de voorbereiding van de beveiliging van de Olympische Spelen in Londen in 2012.’

Met het vertrek van Stephenson, wordt de betrokkenheid van minister president David Cameron bij de schandaalkrant ook steeds duidelijker. Cameron hield zich tot nu toe nog op de vlakte door te zeggen dat hij Murdoch en de krant heeft onderschat, maar in werkelijkheid waren zijn banden met News of the World veel hechter blijkt nu uit de dagboeken van Cameron’s assistentes. 

Sinds zijn aanstelling heeft hij als minister president 26 ontmoetingen gehad met collega’s van Murdoch. Eén keer ontmoette hij Murdoch zelf samen met zijn zoon. Ook had hij een ontmoeting met de topmannen van News International inclusief Rebekah Brooks.

Andy Coulson was eveneens close bevriend met Wallis, de voormalige hoofdredacteur van de schandaalkrant. Stephenson wist dat, maar vond dit niet nodig te melden. In zijn ontslagverklaring zegt hij dat het slordig van hem is geweest de vriendschap tussen die twee niet te melden. Hij realiseert zich dat hij daarmee de positie van Cameron in gevaar heeft gebracht.

Update 18.07 15:20

Ook assistent-commissaris John Yates is opgestapt, aldus NRC Handelsblad. Yates. Nog geen 24 uur na bekendmaking dat de hoofdcommissaris Paul Stephenson legt ook Yates zijn functie neer.

Villamedia schrijft:

Yates was de man die het bewijs tegen tabloid News of the World, met betrekking tot het kraken van telefoons en afluisteren van voicemails, moest bekijken. Hij nam twee jaar geleden het besluit om het politieonderzoek naar de afluisterpraktijken van News of the World niet te heropenen. Yates zei toen te geloven dat er geen nieuw bewijs was om te onderzoeken.

Volkskrant: Rebekah Brooks op borgtocht vrijgelaten
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (23)