15

‘Recht om vergeten te worden leidt tot censuur door Google’

Nieuwsberichten van The Guardian, BBC en The Daily Mail blijken onvindbaar

Zoekmachine Google heeft een aantal nieuwsberichten van The Guardian, BBC en The Daily Mail onvindbaar gemaakt. Vanwege het ‘recht om vergeten te worden’, is een aantal negatieve berichten over bekende personen niet langer te vinden. Tot grote ontzetting van de nieuwsmedia.

Verslaggeving over de inmiddels gestopte Schotse voetbalscheidsrechter Dougie McDonald behoort tot de geblokkeerde berichten. McDonald gaf in 2010 een penalty aan Celtic, maar trok deze later weer in. Naar eigen zeggen op advies van zijn assistent, maar dat bleek achteraf niet waar. Over de affaire schreef The Guardian drie artikelen, maar die zijn nu via Google niet meer te vinden.

BBC schreef in 2007 een artikel over topman Stan O’Neal en de miljardenverliezen van zakenbank Merril Lynch; ook dat artikel is via Google niet zomaar meer te bereiken. David Jordan van de BBC zegt in een verklaring:

Soms willen mensen waarover wij verslaggeven dat de berichten over hen worden verwijderd, zodat ze de gebeurtenissen waarbij zij betrokken waren, of de opmerkingen die ze gemaakt hebben worden verdoezeld zodat anderen ze niet meer kunnen vinden.”

The Guardian zegt in een reactie verbolgen te zijn over het ‘verzwijgen’ van zijn nieuws en spreekt zelfs van censuur. De berichten zijn nu alleen nog te vinden als wordt gezocht met exacte zoektermen uit een specifiek bericht.

In mei stelde het Europees Hof dat Google pagina’s bij klachten uit de zoekresultaten moet verwijderen als die ‘inadequaat, irrelevant of niet langer relevant’ zijn. Het recht op privacy moet afgewogen worden tegenover het recht op informatie van het publiek.

Thomas Bruring van journalistenbond NVJ vindt dat de afweging tot verwijdering door de nieuwsmedia moet worden gemaakt en niet door Google.

“Zoekmachines moeten niet de opdracht krijgen te filteren. Feitelijk is sprake van censuur. Dat mensen het op de site zelf nog wel kunnen vinden is een illusie.

The New Zealand Herald: Is Google sabotaging the ‘right to be forgotten’?

cc-foto: Miguel García

Geef een reactie

Laatste reacties (15)