8

Rechter: Facebook moet geld betalen aan neofascisten

Facebook moet de accounts van de Italiaanse neofascistische beweging CasaPound heractiveren. Dat heeft een civiele rechtbank in Rome bepaald in een zaak die de neofascisten tegen het sociale netwerk hadden aangespannen. Ook wordt Facebook verplicht om 15.000 euro proceskosten te betalen plus 850 euro voor elke dag dat de CasaPound-accounts uit de lucht is geweest. Facebook zegt de uitspraak te bestuderen.

In september haalde Facebook de Facebook- en Instagram-accounts van CasaPound offline, omdat de organisatie campagne voerde tegen immigratie. Door de neofascisten van de sociale netwerken te weren, werden zij volgens de rechter belemmerd om deel te nemen aan het politieke debat in Italië.

De leden van CasaPound, die fan zijn van Mussolini en ook Hitler beschouwen als ‘een groot staatsman’, begonnen zo’n vijftien jaar geleden met het kraken van leegstaande panden, die ze beschikbaar stelden aan woningzoekenden. Eerder dit jaar werden twee leden van de beweging die ook heeft meegedaan aan de verkiezingen, gearresteerd wegens betrokkenheid bij een groepsverkrachting van een 36-jarige vrouw.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)