104

Rechter: ingrijpen topinkomens zorg mag

Vereniging van Bestuurders in de Zorg verliest kort geding

De Nederlandse Staat mag ingrijpen in de salarissen van zorgbestuurders. Dat bepaalde de rechtbank in Den Haag in een kort geding aangespannen door de Vereniging van Bestuurders in de Zorg.

Dat meldt de NOS. De zorgbestuurders wilden zelf met de minister hun beloning kunnen afspreken. Ze wilden daarbij ook hoger kunnen gaan dan de balkenendenorm. Sinds 1 januari geldt dat bestuurders niet meer mogen verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris, oftewel 228.599 euro. 
Maar volgens het regeerakkoord wordt de norm voor bestuurders in de publieke en semipublieke sector in de toekomst nog verder verlaagd naar 100 procent van een ministerssalaris.

NRC voegt daar aan toe:

Zorgbestuurders spanden een kort geding tegen de staat aan omdat zij vinden dat de zorg niet tot de publieke sector kan worden gerekend. Bovendien zijn de instellingen private instellingen waaraan de minister geen loonnormen zou kunnen opleggen. Zij noemen dat een “vergaande inbreuk op het eigendomsrecht”. De rechtbank is echter van oordeel dat de wetgever een grote mate van vrijheid heeft om te bepalen of een instelling “als meer publiek of meer privaat” kan worden beschouwd. Daarnaast vindt de rechter dat het kabinet bestuurders voldoende de tijd geeft om aan het nieuwe beloningsregime te wennen.

De Abvakabo FNV is blij met de uitspraak. Voorzitter Corrie van Brenk:

Belastinggeld voor zorg moet aan zorg worden besteed en niet aan buitensporige salarissen van bestuurders. Het is te gek voor woorden dat zorgbestuurders zich druk maken over hun topsalarissen terwijl medewerkers in de thuiszorg een kwart van hun salaris moeten inleveren en de kwaliteit van zorg door bezuinigingen hard achteruitgaat.

Viervijfde van de lijst van grootverdieners in de (semi-)publieke sector is werkzaam bij een zorgaanbieder. 1957 medewerkers van zorginstellingen verdienden in 2011 meer dan de balkenendenorm. 

Geef een reactie

Laatste reacties (104)