Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechter: ingrijpen topinkomens zorg mag

  •  
11-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-arts_300.jpg
Vereniging van Bestuurders in de Zorg verliest kort geding
De Nederlandse Staat mag ingrijpen in de salarissen van zorgbestuurders. Dat bepaalde de rechtbank in Den Haag in een kort geding aangespannen door de Vereniging van Bestuurders in de Zorg.
NRC voegt daar aan toe:
Zorgbestuurders spanden een kort geding tegen de staat aan omdat zij vinden dat de zorg niet tot de publieke sector kan worden gerekend. Bovendien zijn de instellingen private instellingen waaraan de minister geen loonnormen zou kunnen opleggen. Zij noemen dat een “vergaande inbreuk op het eigendomsrecht”. De rechtbank is echter van oordeel dat de wetgever een grote mate van vrijheid heeft om te bepalen of een instelling “als meer publiek of meer privaat” kan worden beschouwd. Daarnaast vindt de rechter dat het kabinet bestuurders voldoende de tijd geeft om aan het nieuwe beloningsregime te wennen.
De Abvakabo FNV is blij met de uitspraak. Voorzitter Corrie van Brenk:
Belastinggeld voor zorg moet aan zorg worden besteed en niet aan buitensporige salarissen van bestuurders. Het is te gek voor woorden dat zorgbestuurders zich druk maken over hun topsalarissen terwijl medewerkers in de thuiszorg een kwart van hun salaris moeten inleveren en de kwaliteit van zorg door bezuinigingen hard achteruitgaat.
Viervijfde van de lijst van grootverdieners in de (semi-)publieke sector is werkzaam bij een zorgaanbieder. 1957 medewerkers van zorginstellingen verdienden in 2011 meer dan de balkenendenorm. 

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.