54

Rechter oordeelt: ontruiming kamp Ter Apel disproportioneel

Toch mag het kamp niet opnieuw opgezet worden

Woensdag is het tentenkamp van asielzoekers in Ter Apel ontruimd, omdat het onveilig zou zijn. In een kort geding heeft de rechter bepaald dat de ontruiming disproportioneel was. Desalniettemin mag het niet opnieuw opgezet worden.

De gemeente Vlagwedde, waar Ter Apel onder valt, besloot in een noodverordening het tentenkamp te ontruimen. Het kamp was opgezet door uitgeprocedeerde asielzoekers die een herevaluatie van hun situatie eisten. Volgens Vlagwedde was het kamp te onveilig en zou er zo bijvoorbeeld makkelijk brand kunnen ontstaan.

De rechtbank in Groningen noemde deze ontruiming ‘disproportioneel’ omdat de gemeente ook andere mogelijkheden had kunnen aangrijpen om de veiligheid van de asielzoekers te waarborgen. NOS schrijft hierover op de website:

Bovendien was er na het vertrek van de grote groep van Irakezen en Afghanen een nieuwe situatie ontstaan, zegt de rechtbank. Er kwam daardoor ruimte vrij om de overgebleven tenten over het terrein te verspreiden. Van acuut brandgevaar was toen geen sprake meer.

Toch wil de rechter het besluit om te ontruimen niet terugdraaien. Het terrein is nu leeg en de gemeente heeft inmiddels in een verordening vastgelegd dat er geen tentenkamp mag komen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (54)