33

Rechter: politie mag verdachte dwingen om smartphone te ontgrendelen

De politie mag een verdachte voortaan dwingen om zijn of haar smartphone te ontgrendelen. Dat heeft de Haarlemse rechtbank vandaag besloten. Als de verdachte niet wil meewerken is het toegestaan om de duim van de verdachte onder dwang op de identity sensor van de telefoon te plaatsen.

De uitspraak werd gedaan in de zaak tegen een phishingbende die bankpassen en pincodes stal. In februari 2016 besloot het Alkmaarse cybercrime-team “bij wijze van test” om de duim van een van de geboeide verdachten op de identity sensor te drukken en daarmee de smartphone te ontgrendelen. De politie had op dat moment geen andere middelen om dat type telefoon te kraken. De rechter ond dit gerechtvaardigd:

De opsporingsambtenaren hadden de gerechtvaardigde verwachting dat er op de iPhone belangrijke informatie stond over de ernstige verdenkingen tegen de verdachte.

Volgens Fred Ootes van het cybercrimeteam zijn dergelijke maatregelen nodig omdat zowel de wetgeving als de technische opsoringsmogelijkheden achterlopen op de techniek. Hij vertelt de Volkskrant:

Wij lopen steeds vaker tegen geblokkeerde telefoons aan. Het is een wapenwedloop. Na verloop van tijd lukt het ons wel om zo’n smartphone te kraken, maar dan is er weer een nieuw model op de markt met een nog betere beveiliging.

Sinds 2016 is het nog twee keer gebeurd dat de politie een verdachte dwong zijn telefoon te ontgrendelen. Een keer om erachter te komen waar een vader zijn ontvoerde kinderen mogelijk had verstopt. Volgens de rechter was het in dat geval toelaatbaar vanwege het ‘spoedeisende belang’. Een andere verdachte werd beschuldigd van cocaïnesmokkel. Volgens de rechter was de inbreuk ‘op de lichamelijke integriteit beperkt’ en de gewongen ontgrendeling dus legitiem.

Cc-foto: Pexels.com

Geef een reactie

Laatste reacties (33)