11

Rechter: Staat hoeft uitstoot fijnstof niet verder terug te dringen

De Nederlandse staat hoeft geen extra maatregelen te nemen om aan de Europese normen voor de uitstoot van fijnstof te voldoen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag beslist in een hoger beroep. In september bepaalde de rechtbank nog na een aanklacht van onder meer Milieudefensie dat de Staat onvoldoende deed om de uitstoot van fijnstof terug te dringen.

Milieudefensie vindt samen met Adem Rotterdam dat er een veiligheidsmarge voor de uitstoot van fijnstof moet komen bij bijvoorbeeld het aanleggen van nieuwe snelwegen of het verhogen van de maximumsnelheid. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad bleek begin dit jaar dat de concentratie fijnstof in de lucht jaarlijks bijdraagt aan minstens twaalfduizend vroegtijdige sterfgevallen. De milieuorganisaties startten een bodemprocedure om via de rechter zo’n veiligheidsmarge af te dwingen, maar omdat dat te lang op zich liet wachten, werd gevraagd om een kort geding.

Die bodemprocedure loopt nog, daarin zal de uitspraak van dinsdag worden meegenomen. De rechter waarschuwde de Nederlandse staat wel dat het verantwoordelijk blijft voor het toezien op de grenswaarden en ervoor te zorgen dat die voor de uitstoot van fijnstof niet worden overschreden.

Bron: NRC / cc-foto: Wikimedia Commons

Geef een reactie

Laatste reacties (11)