34

Rechter: Sylvana Simons moet partijnaam veranderen

Sylvana Simons moet de naam van haar partij, Artikel 1, veranderen. Dat heeft de rechter dinsdag besloten. Stichting Expertisecentrum Discriminatie had een kort geding aangespannen om Simons zover te krijgen de naam te wijzigen. De stichting voert namelijk al jaren onder de naam Art. 1 onderzoek uit om discriminatie te bestrijden. Simons zou door van dezelfde naam gebruik te maken, inbreuk plegen op de merkrechten van SED, aldus de stichting. De rechter gaat daar in mee.

SED is verder van mening dat Simons’ partijnaam de neutrale positie van het expertisecentrum zou aantasten. Tevens zou de partij door de verwijzing naar het gelijkheidsbeginsel van de Nederlandse grondwet voor verwarring zorgen.

De rechtbank heeft dinsdag besloten dat het expertisecentrum het recht op het hanteren van de naam al in 2007 heeft verworven. Simons krijgt een maand de tijd om de naam van haar partij te wijzigen. Onder welke naam de partij van Simons de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar in zal gaan, is nog niet bekend.

SED heeft Simons herhaaldelijk gevraagd om de naam te wijzigen, maar Artikel 1 (de politieke partij) zou niet genoeg geld in kas hebben gehad voor een naamswijziging. De rechter erkent dat het veranderen veel geld kost, maar: “Toch weegt dit alles niet op tegen het belang van SED, die het juridische gelijk aan haar zijde heeft”, aldus de rechter.

De rechtbank:

De rechtbank erkent dat een naamswijziging voor Artikel 1 zeer ingrijpende gevolgen heeft. De partij zal worden geconfronteerd met hoge kosten en kan niet langer profiteren van de inmiddels opgebouwde landelijke bekendheid. De rechter acht het verder aannemelijk dat Artikel 1 niet bewust heeft willen aanhaken bij de bekendheid van de naam Art. 1. Toch weegt dit alles niet op tegen het belang van SED, die het juridische gelijk aan haar zijde heeft.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)