23

Rechter verbiedt pestuitzending RTL

School doet beroep op privacy om uitzending aflevering Project P tegen te houden

De rechter in Lelystad heeft een voor komend maandag geplande uitzending van ‘Project P’ van de commerciële zender RTL verboden. Het Einstein Lyceum in Hoogvliet maakte bezwaar tegen het programma omdat daarmee de privacy van leerlingen wordt geschonden. Het onherkenbaar maken van de leerlingen bood daar te weinig bescherming tegen.


Het AD meldt:

De rechtbank vindt dat de privacy van de leerling zwaarder weegt dan het aan de kaak stellen van pestgedrag. De jonge leerlingen zijn leerplichtig, ze móeten naar school en kunnen er dus niet voor kiezen of ze wel of niet op de beelden terechtkomen. Bovendien zijn de leerlingen ondanks het onherkenbaar maken (‘blurren’) vermoedelijk wel te herkennen voor hun naaste omgeving en zijn de beelden niet meer te verwijderen als ze eenmaal via sociale media worden verspreid.

De gewraakte beelden nemen zes minuten van de drie kwartier durende uitzending in beslag. Onduidelijk is nog of RTL de aflevering gaat hermonteren.

In de gewraakte aflevering wordt de autistische Patrick gevolgd die op het Einstein Lyceum wordt gepest. Zijn moeder reageerde op een oproep van RTL om slachtoffers omdat de school niet optrad na eerdere klachten. RTL voorzag Patrick van verborgen camera’s en filmde zo twee weken lang de pesterijen.

Als zijn ouders na 14 dagen de opnames zien, schrikken ze. ‘Het was nog erger dan ik dacht.’ Wanneer RTL de beelden aan de school wil tonen, geeft het Einstein Lyceum niet thuis. RTL zet daarop een scherm langs een weg bij school. Daar klonteren klasgenoten en Patrick alsnog samen om te kijken. ‘Sommigen boden hun excuses aan, ze waren begripvol, zei Patrick. Ze wilden hem helpen. Hij voelde zich bevrijd, kwam stralend thuis. Zo gelukkig hadden we hem in maanden niet gezien.’

Ook de beelden waarop te zien is dat de kinderen naar het beeldscherm kijken mogen niet vertoond worden.

Eerder: School woest wegens schenden privacy

Geef een reactie

Laatste reacties (23)