7

Rechter: Vlaams Belang plagieerde kunstenares

'De rechtbank erkent dat de ideologie van de campagne van het Vlaams Belang niet strookt met de boodschap van Rosea Lake'

Senator Anke Van dermeersch en het Vlaams Belang moeten onmiddellijk het gebruik van alle afbeeldingen gebaseerd op het werk van Rosea Lake stopzetten. Van dermeersch wordt bovendien door de rechter verplicht het vonnis te laten publiceren in verschillende kranten.

Abderrahim Lahlali, advocaat van Rosea Lake wordt geciteerd op de website Azira.

De rechtbank erkent dat de ideologie van de campagne van het Vlaams Belang niet strookt met de boodschap van Rosea Lake. Haar werk mag dus niet misbruikt worden in deze anti-islamcampagne. Het Vlaams Belang moet deze anti-islamcampagne nu stopzetten, oordeelt de rechter””

Uit het vonnis blijkt dat de voorzitter van de rechtbank zeer zwaar tilt aan het misbruik van het werk van een artieste in wording, ook al woont ze op een ander continent

De voorzitter van de rechtbank neemt de vordering integraal over. Lahlali:

De rechtbank verbiedt niet enkel de huidige afbeelding, maar ook het gebruik van alle andere foto’s gebaseerd op het werkstuk van mijn cliënte in het kader van de anti-islamcampagne.

Van dermeersch riskeert ook euro per inbreuk als ze het werk nog langer gebruikt met een maximum van 20.000 euro.

Vanuit Canada reageert de kunstenares zelf:

Ik ben heel blij met dit vonnis. Dit is een overwinning voor mij en ook voor alle kunstenaars in de hele wereld. Mijn vrienden in België namen een risico door mij te helpen dit proces te voeren. Dit is het beste verjaardagscadeau ooit

Toen mode-ontwerpster Rachida Aziz vernam dat Rosea Lake als jonge studente niet de middelen had om op te treden tegen het misbruik van haar werk, besloot ze om haar te helpen. “Vaak krijg je de reactie dat we er niets kunnen tegen doen en dat als we er iets tegen doen, we hen alleen maar meer publiciteit geven. Deze overwinning toont dat je wel iets kan doen”, reageert zij. 

Eerder oordeelde een rechter over dezelfde campagne van het Vlaams Belang dat het ongevraagd gebruik van Louboutin schoenen moest stoppen.

Azira: Rechter geeft Canadese kunstenares Rosea Lake over de hele lijn gelijk: Vlaams Belang moet anti-islamcampagne stop zetten.

Foto: Rosea Posey

Geef een reactie

Laatste reacties (7)