121

Rechter weigert vrouw te horen wegens hoofddoek

De hoofddoek van de Canadese moslima werd door rechter als 'ongepast' ervaren

In een rechtszaal in Montreal werd Rania El-Alloul verteld dat ze niet gehoord zou worden tenzij ze haar hoofddoek af zou doen. Zonnebrillen en hoeden zijn ook verboden in de rechtszaal en een “doek op je hoofd” is evenmin gepast, zei de rechter blijkens een audio-opname in handen van CBC News. Rania El-Alloul ging naar de rechtbank om haar auto terug te krijgen, die was ingenomen door de politie omdat haar zoon erin had gereden met een verlopen rijbewijs.


CBC News heeft een opname in handen waarop rechter Eliana Marengo te horen is. Zij zegt tegen El-Alloul:

Voor iedereen gelden dezelfde regels. Daarom zal ik je niet horen als je een doek op je hoofd draagt, net zo goed als dat ik niet iemand voor me laat staan die een hoed of zonnebril op zijn of haar hoofd heeft, of een ander kledingstuk dat niet gepast is tijdens een rechtszaak.

El-Alloul was donderdag in de rechtszaal omdat haar auto was ingenomen door de politie, omdat haar zoon erin had gereden met een verlopen rijbewijs. In zulke gevallen neemt de politie de auto een maand in beslag. Wie de auto eerder terug wil, kan bezwaar indienen bij de rechter. Dat probeerde El-Alloul te doen.

‘Geen mens’
Ze kreeg de keuze: of de hoofddoek afdoen of de zaak uitstellen en een advocaat raadplegen. El-Alloul, die in de bijstand zit en samen met haar drie zoons woont, zei geen advocaat te kunnen betalen en de zaak ook niet te willen uitstellen, waarop rechter Marengo de zaak schorste.

Toen ze erop stond dat ik mijn hoofddoek zou afdoen, voelde het net alsof ze me niet als mens zag. Ik wil niet dat dit een andere vrouw ook overkomt. Dit is niet het werk van een rechter. Ze verdient het niet om rechter te zijn.

De rechter was niet bereikbaar voor commentaar, maar een woordvoerster van de rechtbank in Quebec zegt dat een rechter invulling mag geven aan de wet omtrent gepaste kleding in de rechtszaal zoals hij of zij wil. De vraag blijft of Marengo daadwerkelijk in haar recht stond toen ze El-Alloul wegstuurde. In de wet staat niets over hoofddoeken, noch over andere specifieke kledingstukken.

El-Alloul verscheen eerder voor de rechter, namelijk toen ze twaalf jaar geleden haar Canadese paspoort mocht ontvangen. Toen mocht ze haar hoofddoek ophouden.

Volgens Sameer Zuberi, afgestudeerd in rechten bestuurlis van het Canadian Muslim Forum: 

Dit is een no-brainer. De rechter had beter moeten weten. Het is niet de reerste keer dat iemand een rechtzaal binnenloopt in religieuze kleding.

Rania El-Alloul zegt een klacht in te willen dienen. De leider van de Liberale Partij in Canada Justin Trudeau zei op Twitter dat de rechter onacceptabel is.

Geef een reactie

Laatste reacties (121)