272

‘Rechters moeten op sharia-les’

Hoogleraar pleit voor meer kennis van buitenlands recht en sharia in het bijzonder bij Nederlandse rechters... Zeker voor echtscheidingen nuttig...

Het zou voor Nederlandse rechters nuttig zijn om zich regelmatig bij te laten scholen in de sharia. Dat zegt hoogleraar recht en cultuur in islamitische samenlevingen Léon Buskens in Rechtstreeks, het wetenschappelijk tijdschrift van de Raad voor de rechtspraak.

Dit meldt persbureau Novum vandaag. Als alleen de Nederlandse rechtspraak wordt toegepast kan dat volgens hem tot ‘hinkende’ situaties leiden. Het bekendste voorbeeld daarvan is volgens hem de scheiding. Een Nederlandse scheiding wordt in het buitenland namelijk niet altijd erkend. Een vrouw die in Nederland gescheiden is, kan daar en in haar eigen moslimgemeenschap nog steeds als gehuwd gelden.
Familiezaken
Elders in het juristenblad staat dat de sharia ‘met enige regelmaat’ een rol speelt in rechtszaken over echtscheidingen en andere aspecten van het familierecht. Een voorwaarde is volgens onderzoeker Susan Rutten dat de betrokken partijen een buitenlands paspoort hebben en als het huwelijk in een islamitisch land is gesloten volgens de voorwaarden van de sharia.
PVV
De PVV sloeg vorig jaar maart alarm omdat rechtbanken bij scheidingen en erfenissen ‘steeds vaker regels uit moslimlanden’ zouden toepassen. Dat zou blijken uit eigen onderzoek. Dat onderzoek bestond volgens PvdA-Kamerlid Martijn van Dam uit acht losse uitspraken. Maar volgens hem werd in geen van die uitspraken naar de sharia verwezen.

De Pers: ‘Hoogleraar bepleit sharia-les voor rechters’

Lees hier het volledige stuk van Buskens. Te vinden vanaf pagina 115.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (272)