Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechts meer in de Kamer, links meer in het land

  •  
02-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Kamer_Miltenburg300.jpg
Linkse Kamerleden vaker afwezig, blijkt uit presentielijsten
Links Kamerleden zijn vaker afwezig in het parlement dan hun rechtse collega’s. Dat schrijft NRC Handelsblad na een inventarisatie van de presentie in de Tweede Kamer van 1994 tot nu.
Het verschil is drie procentpunt. Klein, maar significant, schrijft NRC. Volgens de krant is het namelijk te verklaren vanuit de taakopvatting van politieke partijen:
PvdA en SP zien een belangrijke rol voor zichzelf op manifestaties en in de regio en staan Kamerleden daarom toe werkbezoeken af te leggen op vergaderdagen. Bij VVD en CDA is daarvoor minder ruimte.
Over de hele linie is de aanwezigheid in de Kamer in de loop der jaren toegenomen. Sinds 1994 is de totale opkomst gemiddeld 85 procent. Het huidige parlement stevent af op een record. Tot nu toe waren de parlementariërs gemiddeld 90 procent van de vergaderdagen aanwezig, aldus NRC. Volksvertegenwoordigers en politicologen schrijven de toename toe aan de drukte in de Kamer. Mede door de crisis neemt het aantal debatten toe. De Tweede Kamer vergadert dinsdag, woensdag en donderdag. Jaarlijks zijn er ongeveer 100 plenaire vergaderingen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.