Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Rechtsconservatieve PiS-partij in Polen dwarsboomt EU'

  •  
08-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
CORRECTION-BELGIUM-EU-SUMMIT

© 2015-12-18 09:57:35 CORRECTION - Polish prime minister Beata Szydlo arrives for an extraordinary council at the European Union (EU) headquarters in Brussels on December 18, 2015, after a meet

Mark Rutte en Angela Merkel doen verwoede pogingen om in te praten op Polen, dat dwarsligt op het gebied van grondrechten, vluchtelingen en vooruitgang in de EU. Na de Brexit en de verkiezing van Trump, is een sterke en eensgezinde EU volgens Merkel van groot belang. Nu wordt geprobeerd om Polen weer in het gareel te krijgen. De Duitse bondskanselier ging gisteren al naar Polen, vandaag heeft Rutte een afspraak staan met minister-president Szydlo.
Beata Szydlo, van de rechts-nationalistische PiS-partij, is al sinds haar aantreden met frisse energie de Poolse grondrechten aan het uithollen en probeerde daarnaast afgelopen najaar een totaalverbod op abortus door te voeren, waar de bevolking massaal tegen protesteerde.
Dwarsligger Op de agenda staan volgens de Rijksoverheid ‘migratie en de toekomst van de Europese samenwerking’,  nogal precaire onderwerpen aangezien de huidige Poolse regering uitgesproken eurosceptisch is. Polen ligt vaak dwars binnen de EU en probeert hervormingen tegen te houden. Ook hervormingen die individuele landen binnen de EU meer macht zouden geven.
Polen verzette zich ook al tegen het herverdelen van vluchtelingen vanuit Griekenland en Italië. Ook heeft het land beloofd honderd vluchtelingen op te nemen, maar nog geen enkele vluchteling heeft de reis naar Polen gemaakt. Het land houdt de grenzen potdicht en neemt EU-wetgeving en grondrechten überhaupt met een korrel zout.
Bedreiging en manipulatie Het binnenboord houden van Polen wordt alleen nog maar belangrijker omdat het land de macht van het Grondwettelijk Hof onlangs heeft beperkt, waardoor ze in een conflict zijn gekomen met de Europese Commissie. In een verslag van een bezoek van Nederlandse juristen aan het Poolse Grondwettelijk Hof werd beschreven hoe leden van het Hof openlijk worden bedreigd, gemanipuleerd, en tegengewerkt. De Europese Commissie heeft Polen tot half februari gegeven om het besluiten omtrent het Hof terug te draaien. Als ze dit niet doen, wordt er gedreigd om de Polen hun stemrecht binnen de EU af te nemen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.