46

Rechtse regering Slowakije trekt steun aan Griekenland in

Jongste euro-staat verbreekt eerder gemaakte afspraken

De centrumrechtse regering van Slowakije die over een krappe meerderheid van 79 zetels in het 150 leden tellende parlement beschikt, heeft als een van de eerste maatregelen geweigerd deel te nemen aan een monteair fonds om het noodlijdende Griekenland te redden.

De regering van premier Iveta Radičová van de Slowaakse Democratische en Christelijke Unie-Democratische Partij stelt dat Griekenland rijker is dan Slowakije en weigert daarom bij te dragen. De vorige centrumlinkse premier had steun toegezegd maar wilde het definitieve besluit over de verkiezingen heen tillen. De partij van de nieuwe premier eindigde in juni als tweede bij de verkiezingen met een programma gericht op een strak financieel beleid en tegen de steun aan Griekenland. De sociaal-democraten die de verkiezingen wonnen, slaagden er niet in een regering te formeren. De linkse oppositie bleef weg tijdens de stemming over de financiële steun aan de Grieken.

De Morgen schrijft:

Slovakije, pas sinds begin vorig jaar lid van de eurozone, is het enige van de zestien eurolanden dat geen bijdrage levert aan het reddingsplan voor het in grote budgettaire moeilijkheden verkerende Griekenland.
Eurocommissaris voor Economische Zaken Olli Rehn stelt vast dat Slovakije zijn engagement niet nakomt. “Ik kan deze verbreking van de solidariteit binnen de eurozone enkel betreuren en verwacht dat de eurogroep en de ministers van Financiën van de Europese Unie deze kwestie zullen bespreken tijdens hun volgende ontmoeting”, zo staat in een persmededeling.

Volgens de EU Observer wordt Slowakije niet direct gestraft maar zal de beslissing wel ‘politieke consequenties’ hebben voor het land.

Update vrijdag 13 augustus
De grootste fractie in het Europees Parlement, de christendemocratische EVP eist dat Slowakije gaat meebetalen aan de lening voor Griekenland. In Trouw zegt EVP-fractieleider Joseph Daul de weigering ‘onaanvaardbaar’ te vinden. “We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de economieën van de EU weer op de rails te krijgen.” 

De Morgen: Slowakije wil niet bijdragen aan reddingsplan Griekenland

EU Observer: Brussels rebukes Slovakia over Greek u-turn

Trouw: Christendemocraten: Slowakije moet meebetalen

cc-foto: Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (46)