Laatste update 10:20
17

Rechtsextremist die op demonstranten inreed in Charlottesville schuldig bevonden

De extreemrechtse James Fields (21), die vorig jaar in het Amerikaanse Charlottesville met zijn auto inreed op een groep demonstranten, is door een jury schuldig bevonden aan moord. Hij kan daar levenslang voor krijgen. Naast de moord is Fields ook nog voor negen andere delicten schuldig verklaard. Bij zijn aanval kwam één vrouw om, de 32-jarige Heather Heyer, en raakten negentien mensen gewond.

De aanslag van Fields was het gruwelijke dieptepunt na dagen oplopende spanning (en confrontaties) tussen extreemrechtse groepen en hun tegenstanders. Een bonte verzameling van neonazi’s, ‘alt-right’ (in feite een nieuw woord voor extreemrechts) verzamelden zich in augustus vorig jaar in Charlottesville omdat er plannen waren om een standbeeld van Robert E. Lee weg te halen. Lee was tijdens de Amerikaanse burgeroorlog de aanvoerder van de zuidelijke staten.

Ondanks al het geweld, de dood van Heyer en de vele woorden die gewijd zijn aan de gebeurtenissen, staat het beeld nog altijd overeind. Enkele maanden was het ingepakt in zwart zeil, maar op last van een rechter moest dat worden verwijderd. Pogingen van enkele zwarte congresleden om wetgeving in te voeren die standbeelden van de Geconfedereerde Staten van Amerika verbieden, zijn vooralsnog mislukt. Dit waren de zuidelijke staten, die de burgeroorlog verloren. Zij hadden zich afgescheiden van het noorden omdat ze slavernij niet afgeschaft wilde zien.

Cc-foto: Joe Flood

Geef een reactie

Laatste reacties (17)