17

‘Rechtspraak hoort niet onder te vormen ministerie Veiligheid’

De Raad voor de Rechtspraak adviseert in een brief aan de informateur om apart ministerie Recht en Bestuur

De rechtspraak moet als onafhankelijke staatsmacht kunnen werken en hoort dus niet thuis bij een te vormen ministerie van Veiligheid. Dat stelt de Raad voor de Rechtspraak in een brief aan informateur Rosenthal die gisteren is gepubliceerd op de website rechtspraak.nl.

Volgens de raad moet de onafhankelijke positie van de rechtspraak worden vastgelegd in de Grondwet, zo schrijft NRC Handelsblad dinsdag. Nederland is een van de weinige landen in Europa waar dat nog niet zo is:

In de brief aan de informateur schrijft de Raad voor de Rechtspraak:

Er moet sprake zijn van een zichtbare en geloofwaardige machtenscheiding tussen wetgever en bestuur enerzijds en de rechtspraak anderzijds.

In plaats van het ministerie van Veiligheid, zou de rechtspraak moeten worden ondergebracht bij een nieuw te vormen ministerie van Recht en Bestuur,  aldus de raad.

De raad doet verder een oproep om het vertrouwen in de rechtspraak te versterken, onder meer door wetsvoorstellen naar aanleiding van incidenten te voorkomen. De raad gaat er verder van uit dat kabinet en parlement passend reageren op uitspraken in lopende strafzaken en “dat respect wordt getoond voor het werk van de rechter”.
Lees meer bij NRC en op Rechtspraak.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (17)