58

Recordaantal basisscholen sluit deuren

108 scholen dichtgegaan vorig jaar…Problemen voorlopig niet voorbij…100.000 minder kinderen in 2020

Nog nooit zijn er zoveel basisscholen gesloten als vorig jaar. 108 basisscholen sloten hun deuren of gefuseerd.

Ieder jaar gaan er basisscholen dicht, maar nog nooit was het getal zo hoog, zo zegt de PO-raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs. Dat schrijft NOS zaterdag.

Minder kinderen
Belangrijkste oorzaak voor de daling van het aantal basisscholen is het dalende aantal leerlingen. Door de geboortecijfers te bestuderen, kan de PO-raad precies zien hoeveel leerlingen scholen in bepaalde gebieden kunnen verwachten in het basisonderwijs en dat loopt dus terug. Volgens de voorspellingen zijn er in heel Nederland in 2020 100.000 leerlingen minder. De PO-raad vindt dat scholen zich hierop moeten voorbereiden door meer samen te werken of zelfs te fuseren.

Dorpen grootste probleem
Het ministerie van Onderwijs bereid zich op de zware periode door door regels te versoepelen waardoor scholen makkelijker kunnen samenwerken. Maar in kleinere gemeenten zien ze het somber in. Vooral in dorpen is de afname van het aantal leerlingen groot, de afgelopen jaren zelfs twintig procent.
Het gaat om dorpen in de zogeheten ‘krimpgebieden’: Noord-Groningen, Zeeland en Limburg. Toch is het probleem niet alleen daar groot. In de Randstad en het midden van Nederland daalt het aantal leerlingen ook.

Leraren
Gevolg van het dalend aantal basisscholen is dat ook steeds minder leraren vast werk kunnen vinden. De afgelopen jaren al, verloren duizenden leraren hun baan. Daarbij waarschuwen deskundigen voor slechter onderwijs als niet goed wordt geanticipeerd op de aanstaande veranderingen.

Te weinig geld
Basisscholen krijgen het vanaf 1 januari volgend jaar sowieso een stuk zwaarder omdat dan al het onderhoud aan de schoolgebouwen voor eigen rekening komt. Uit onderzoek van het Kenniscentrum ICSadviseurs bleek eerder al dat scholen er gemiddeld 10.000 euro per jaar op achteruit gaan. Voor kleine basisscholen die kampen met een teruglopend aantal leerlingen, betekent dat het einde.

Cc foto: bies https://www.flickr.com/photos/bies/122748674

Geef een reactie

Laatste reacties (58)