Laatste update 11:01
100

Redactioneel commentaar Duitse omroep: ‘AfD is een ernstig gevaar’

Terwijl verspreid over heel Duitsland mensen spontaan de straat op gaan om te demonstreren tegen de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland, die deze verkiezingen de derde grootste partij werd, deed de hoofdredacteur van de Duitse omroep ZDF een zeldzaam redactioneel commentaar. Terwijl hij strak de camera in keek, maakte Elmar Theveßen in niet mis verstane termen duidelijk waar hij het AfD positioneerde.

Hij deed stevige uitspraken over de volksmennerij van het AfD en hun volledige gebrek aan respect voor de grondbeginselen van de democratie of van de rechten van de mens. Hij erkende dat veel van de mensen die gestemd hebben voor het AfD helemaal niet rechts-extremistisch of autoritair zijn, maar alleen problemen hebben met de gevestigde orde. Maar hij waarschuwt ook dat als het AfD op deze manier doorgaat, hun gedrag benoemd moet worden voor wat het is: ‘ondemocratisch, populistisch, racistisch, antisemitisch, inhumaan en onconstitutioneel’.

Het AfD beweert de wil van het volk te vertegenwoordigen als zelfbenoemd verzet. Maar wat ze daarmee aanduiden Is in de werkelijkheid een aanval op de liberale democratie: op vrijheid van geloof, vrijheid van meningsuiting en persvrijheid, de rechtsstaat, de geldigheid van universele mensenrechten.

Niet iedereen in het AfD, maar velen van hen bespotten politieke tegenstanders, wakkeren haat aan tegen mensen met een ander geloof of andere herkomst, en leggen met verbaal geweld de basis voor fysiek geweld. Ze beledigen de bondgenootschappen die Duitsland zekerheid, stabiliteit en welvaart geven. Ze bedreigen regeringsambtenaren met gevangenis of ‘verwijdering’, journalisten met het verliezen van hun baan – dit allemaal in de naam van het volk.

Alexander Gauland zei vandaag: ‘Wij zullen hen opjagen. We zullen ons land en onze mensen terugkrijgen’. Het land, meneer Gauland, is niet van u of van het AfD. En zelfs het volk niet. Beiden werden niet van u gestolen. Verkiezingen zijn geen diefstal, maar het basisprincipe van de democratie. Voor deze democratie is het AfD een ernstig gevaar, omdat ze van het begrip ‘de wil van het volk’ een wapen maken.

Wie een andere etnische afkomst, religie, partij of alleen een andere mening heeft, kan tot volksvijand worden verklaard. In dit opzicht is het AfD door en door autoritair en daarmee gevaarlijk voor het parlementarisme en het pluralisme van onze maatschappij.

Veel van de AfD-kiezers zijn niet autoritair, zijn geen rechts-extremisten. Velen, vooral in het oosten, klagen terecht over de saus van harmonie in tijden van grote regeringscoalities. De veel zorgen van burgers te weinig aandacht gegeven. Dat moet veranderen! We hebben meer felle controverse nodig, meer worstelingen over wat de juiste weg is. Maar met fatsoen en respect voor andersdenkenden en de onontbeerlijke pijlers van onze democratie. Het AfD moet nu beslissen of ze daarmee instemmen.

Als ze het tegendeel doen, dan kunnen we dit niet bagatelliseren tot controversieel of authentiek, maar moeten we benoemen wat het in ieder geval is: ondemocratisch, populistisch, racistisch, antisemitisch, inhumaan en onconstitutioneel.

Zwijgen is geen optie. Dat zijn we verschuldigd aan alle mensen die voor de fundamentele waarden van onze democratie hebben gevochten.

Bron: ZDF

Geef een reactie

Laatste reacties (100)