6

Redder van woningcorporaties nu zelf in nood

Wooninversteringsfonds zet alle woningen te koop op de internationale markt

In 2005 is het Wooninversteringsfonds (WIF) in Zeist opgericht om vastgoed over te nemen van woningcorporaties die in financiële nood verkeren. De ‘opkoopcorporatie’ die als redder in nood moest fungeren verkeert nu zelf in geldnood en staat te koop. Dat meldt nrcQ. Al haar vastgoed, zo’n 4.150 woningen verspreid over heel Nederland, worden aan de internationale markt te koop aangeboden.

Een woordvoerder verklaart tegenover nrcQ dat de corporatie in totaal 320 miljoen euro aan leningen van banken moet herfinancieren. De corporatie kampt met een gat van zo’n 80 miljoen euro.

NrcQ legt uit hoe het zo ver heeft kunnen komen:

Het WIF is in nood gekomen doordat het verdienmodel van de corporatie niet meer werkt. Sinds 2005 heeft de organisatie ongeveer 6.000 woningen overgenomen, waardoor noodlijdende corporaties met de opbrengst weer konden bouwen en renoveren. Maar door het inzakken van de vastgoedmarkt is de waarde van het vastgoed van het WIF gedaald, brengt het doorverkopen minder op, terwijl de rentelasten drukken.

Het fonds laat zich overigens naast bankleningen ook financieren door collega-corporaties. Of het WIF in de toekomst blijft voortbestaan is dan ook afhankelijk van de corporaties die erin investeren.

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (6)